Banebrydende forskning: Mozart kan forhindre epileptiske anfald

Læger er begejstrede, efter ny forskning har vist, at det kan have en anti-epileptisk virkning at lytte til Mozart.

Mozarts musik har vist sig at have en helbredende virkning på epilepsi. Den såkaldte 'Mozart-effekt' er dermed blevet bekræftet. (© WikiMedia Commons)

Klassisk musik er ikke kun kræs for øregangene, men kan også have en direkte, positiv indvirkning på helbredet.

Lyt til Mozarts klaversonate, mens du læser videre.

Det viser Forskning fra 'The Royal Hospital for Sick Children' i Edinburgh ifølge Classic FM.

Her har man undersøgt, hvordan 45 børn med epilepsi reagerede på de første fem minutter af Mozarts klaversonate i D-dur, samt hvordan de reagerede på såkaldt kontrol-musik, der ikke var af Mozart. Det gør man for at kunne sammenligne virkningerne.

Og resultaterne er ikke til at tage fejl af.

Børnene, alle mellem to og 18 år gamle, oplevede et markant fald i epileptisk aktivitet, når de lyttede til Mozarts musik. Der var derimod ingen forskel i den epileptiske aktivitet hos de børn, der lyttede til kontrolmusikken.

Mozart = billig, ikke-invasiv behandling

Den opsigtsvækkende opdagelse har fået lægerne på hospitalet til at udtale, at den klassiske musik kan tilbyde en både billig og ikke-invasiv behandling til de syge børn.

- Denne forskning bekræfter, at Mozarts musik har en anti-epileptisk virkning på børnenes elektroencefalografi (teknik til at registrere dele af hjernens elektriske aktivitet, red.) i modsætning til kontrolmusikken, lyder det fra forskerne.

Mozarts klaversonate har tidligere været anvendt i forskning, der har undersøgt den såkaldte 'Mozart-effekt' på ufødte babyer samt børn. Den effekt er altså nu blevet bekræftet af den banebrydende forskning i Edinburgh.

Blot ét andet stykke musik lader til at have samme virkning som Mozart, nemlig stykket ‘Acroyali/Standing in Motion’ af den græske komponist Yanni. Man tror, at dette skyldes, at Yanni-kompositionen har samme tempo, struktur og melodiske forudsigelighed som Mozarts klaversonate.

Facebook
Twitter