BEDST I TEST: En Skærsommernatsdrøm. Hvilken indspilning vinder ved blindlytning?

Sigurd Barrett og Lennart Lajboschitz blev forført af Mendelssohns eget orkester, da de blindlyttede fem indspilninger af værket En Skærsommernatsdrøm.

  • Bedst i test
  • BEDST I TEST En skærsommernats drøm
1 / 2

Shakespears komedie om sommernattens sværmeriske trylleri er en klassiker, der er blevet fortolket og gendigtet på utallige måder i snart 400 år. Mendelssohns musik til skuespillet har i sig selv fået klassiker-status med den pompøse bryllupsmarch, der i dag er foretrukken orgelmusik når et nygift par forlader kirken.

Men hvilken indspilning skal man vælge, hvis man vil have den optimale fornøjelse af orkesterværket?

Blindlytning

Et dommerpanel blindlyttede fem indspilninger af Mendelssohns skærsommernatsdrøm og var ikke i tvivl. Mendelssohns eget orkester er det bedste. De sidste 12 år af sit korte liv (han blev kun 38 år) var Mendelssohn dirigent for Gewandhausorkestret fra Leipzig. Orkesteret eksisterer stadig og sætter en ære i at spille hans musik.

Alligevel er det slående, at tre meget forskellige dommere ved blindlytning udpeger netop denne indspilning, som den bedste. ”Jeg er klar til at udnævne dette til et masterpiece, der næppe fås meget bedre”, sagde Sigurd Barrett med bind for øjnene. ”Jeg blev totalt forført. Helt vildt smukt og levende”, var Lennart Lajboschitz kommentar under testen.

Nummer to blev

Andenpladsen gik til en smuk smuk amerikansk indspilning med Boston Symfonikerne dirigeret af Seiji Ozawa. Den blev dog vurderet som ”lidt clean” og flot på en distanceret måde.

Sådan gjorde vi

Panelet blindlyttede udvalgte satser fra fem indspilninger af Mendelssohns En Skærsommernatsdrøm.

Efter meningsudveksling gav de individuelle karakterer på en skala fra 1-10. De lyttede af flere omgange og fravalgte hver gang en indspilning. Til sidste kunne de sammenlignede de to bedste indspilninger. Blindlytningen foregik i radioprogrammet SøndagsklassikerenDR P2, der hver søndag tester de bedste indspilninger af udvalgte værker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk