Berømt dansk kunstnerpar fra 1800-tallet havde knas i forholdet, så hun lavede for- og imod-lister

Ny bog sætter forholdet mellem et af Danmarks største kunstnerpar i nutidigt lys.

Carl Nielsen og hans kone Anne Marie Carl Nielsen. (Foto: Kort- og Billedsamligen, Det Kongelige Bibliotek) (© Det kongelige Bibliotek)

Gør det, og du vil fortryde det. Gør det ikke, og du vil fortryde det. Søren Kirkegaards "Enten Eller"-læresætning kan kun løses på én måde:

For- og imod-listen.

Skriv fordele og ulemper op over for hinanden, se, hvad der vejer tungest, og dit dilemma er løst.

Men for- og imod-listen er ikke nogen ny ting.

En ny bog om et af Danmarkshistoriens første kendispar viser, hvordan billedhugger Anne Marie Carl Nielsen, født Brodersen, for over 100 år siden vejede plusser og minusser op ved at gå fra sin mand, komponisten Carl Nielsen.

Listerne tæller klassiske slå-op grunde som: "Bliver bedre Moder og bedre Ven og harmonisk." Som modvægt nævner Anne Marie Carl Nielsen "Ensom. Må klare alt selv. Og Mister Venner?!"

Eksemplerne er optrykt i bogen "Carl & Marie", der bliver udgivet i dag på Gyldendal.

Den er skrevet af ledende redaktør på Politiken Amalie Kestler sammen med skuespiller Lotte Andersen.

- Det sjove er jo, at selvom listerne er mere end 100 år gamle, så er indholdet og formen super aktuelt, den dag i dag. Vi kender det alle sammen fra vores liv, at vi skal have vejet fordele og ulemper op, siger Amalie Kestler.

Bogen er skrevet med udgangspunkt i et af Danmarks største kunstnerpars brevudveksleringer og "Carl Nielsen Brevudgaven", der er en samling af Carl Nielsens breve og dagbogsnotater.

Men hvad gør Anne Marie - går hun fra ham? Det vender vi tilbage til.

Anne Maries fordele og ulemper ved at gå fra sin mand. Eksempelvis skriver hun som en af fordelene ved at gå: 3. Har Ryggen fri og føler mig fri. (Fra bogen Carl & Marie, Gyldendal)

Et moderne par

Forfatterne stødte på de håndskrevne for- og imod-lister i Det Kongelige Biblioteks Håndskriftssamling, og de blev noget overraskede over det de fandt:

- Der står også nogle i hendes notesbøger, at hun vil gøre et regnestykke op, men at det var så konkret, at hun satte sig og skrev for- og imod-lister omkring deres forhold, det var overraskende, fortsætter hun.

Carl Nielsen er en af Danmarks mest berømte komponister.

Han har skrevet både symfonier, der er blevet opført i hele verden og musik til evergreens i højskolesangbogen som "Solen er så rød mor" og "Jeg ved en lærkerede".

Anne Marie Carl Nielsen er ligeledes meget anerkendt og en af landets første kvindelige billedhugger.

Hun får lov til at lave en rytterstatue, og 10.000 mennesker møder op til offentliggørelsen af hendes statue af Christian den 9. på Christiansborg Ridebane.

- De var begge kunsterne med internationalt format. Og lige fra starten af deres ægteskab er de enige om, at der skal være plads til begge deres kunstneriske ambitioner, forklarer Amalie Kestler.

De to møder hinanden i Paris i 1891, og bliver stormfuldt forelsket. De bliver gift og hun tager navnet Anne Marie Carl Nielsen.

Men Carl er notorisk utro, og Anne Marie begynder at genoverveje deres fremtid, uanset om mand og børn så måtte undvære hende.

Gå eller bliv?

Anne Marie Carl Nielsen finder stor inspiration i sit forhold til sin mand og hans syn på verden, men foretrækker at arbejde alene uden ham, så hun tager på mange udlandsrejser. Af hendes for- og imod-lister fremgår det, hvordan hun nyder at komme i seng i ordentlig tid og have arbejdsro, når hun er alene.

- Det var mere normalt, at kvinden satte sig lidt på bagperronen og dæmpede de kunstneriske ambitioner, men ikke Anne Marie, siger Amalie Kestler.

Omvendt kan Carl Nielsen ikke arbejde uden hende og tigger hende i mange breve om at komme hjem, når hun er på opgaver udlands og udenbys. Han finder trøst i andre kvinder, og til sidst mister han sin udkårne.

I 1916 lader Anne Marie sig separere fra Carl Nielsen. Minusserne ved at blive vejede tungere end plusserne:

- Jeg vidste jo, hvordan han var, skriver Anne Marie Carl Nielsen.

I 1922 efter seks års separation finder parret sammen igen.

De sender mere end 1.000 breve til hinanden gennem deres 40 år lange ægteskab i medgang og modgang.

Facebook
Twitter