Bliv i sofaen: 6 måder du kan se opera og storslået musik på din fladskærm

Hvis du ikke har råd til billetter og rejser, kan du stadig nyde klassisk musik og opera hjemme på fladskærmen. Her er seks veje ind i lyd og billede.

Har du nogensinde set Wagner eller Mozart i pyjamas?

Det er er i hvert fald masser af muligheder for: Hvis du har brug for en storslået arie eller et strejf af klassisk, kan du nemlig bare blive hjemme i sofaen eller sengen og tænde for fjernsynet.

Både DRs kulturkanal, DR K og en række udenlandske streamingtjenester kan nemlig forvandle din stue eller dit soveværelse til nogle af verdens allerstørste koncerthuse.

Her er seks måder at starte din klassiske aften på:

DR K Klassisk

Søndag 5. marts åbnede DR K Klasssisk koncertsæsonen med Aarhus Symfoniorkester og Beethoven's 9.

Som markering af Aarhus' status som Europæisk Kulturbyhovedstad opfører symfoniorkesteret Beethovens 9. symfoni, hvorfra særligt det store slutkor, 'Ode til friheden', er blevet et musikalsk symbol for fred og sammenhold i verden.

Når kanalens søndagskoncerter slutter sendetiden tre måneder senere, har programmet rundet symfonier af komponister som Niels W. Gade, Mozart og Carl Nielsen. Særligt opførelsen af den fynske komponists 3. symfoni fra 1963 er interessant, ifølge Birgit Bergholdt, der er redaktør på DR Event:

- Det er i sort-hvid og mono, men det er en forrygende musikalsk oplevelse, når Leonard Bernstein dirigerer Det Kgl. Kapel, fortæller hun om værket, der sendes 14. maj.

DR K's sæsonkoncerter sendes fra 5. marts og over de næste tre måneders søndage med slutning 11. juni. Koncerterne kan også ses ondemand igennem dr.dk/tv.

Wiener Staatsoper Live

Wiener Staatsoper fra 1869 er vel nok verdens mest kendte operahus. Med operahusets nye livestreaming kan alle opera- og balletelskere nu nyde 45 forestillinger året og verden rundt igennem alverdens medieplatforme.

Filmet fra to vinkler i fuld HD-videoopløsning og prima lydkvalitet kan hjemmetilskueren skifte mellem at se symfoniorkesteret i total og tæt på.

Repertoiret i den kommende tid tæller værker fra komponister som Giacomo Puccini, Gioachino Rossini og Richard Strauss.

Engelske undertekster kan vælges til forestillingerne, der er tilgængelige i 72 timer efter endt opførelse.

The Opera Platform

Her er godt nyt til alle hårdkogte operaelskere!

Som en slags Netflix for operafolket samler The Opera Platform nemlig en myriade af titler, lige fra de mest populære til de mere innovative.

Repertoiret spænder vidt. Platformen repræsenterer hele 155 operakompagnier og festivaler, kulturkanalen ARTE og 15 teatre over hele Europa.

Summa summarum er noget nær alle europæiske operahuse med på den fælleseuropæiske streamingkanal, der serverer blandt andre Verdi, Puccini, Rossini og Mozart direkte på senge- eller sofakanten.

London Symphony Orchestra Live

Det har været aktivt fra begyndelsen af 1900-tallet, men opfører stadig symfonier på højeste nagler. London Symphony Orchestra består af mere end 100 musikere, der giver hen ved 90 koncerter årligt.

Nogle af disse koncerter kan alle nu høre gennem det britiske symfoniorkesters streamingkanal, der giver alle muligheden for at se direkte med.

Det er dog værd at bemærke, at streamingkanalen kommer med et kræsent udvalg af koncerter, der kun kan ses med spredte mellemrum.

Met Opera on Demand

The Metropolitan Opera er grundlagt tilbage i 1883, hvor New Yorks første operahus blev bygget på et allerede eksisterende teater på underholdningsstrøget Broadway.

Nu har 'The Met' - som det berømte operahus også kaldes - fået en ny udvidelse i form af en streamingkanal, hvor man ikke behøver at være New York'er for at se med. Initiativet kommer sig af en modernisering, som operahuset har gennemgået de senere år.

Her er både streamingkanal og et mere bredt repertoire med moderne mesterværker og klassikere mørtlen i modernisering.

Berliner Filharmoniker Digital Concert Hall

Den gamle Berliner Philharmoniker bygning blev ødelagt under bombardementerne af Berlin i 1944. Men siden 1963 har orkesteret haft hjemme i arkitekt Hans Scharouns modernistiske bygning Philharmonie Berlin, i daglig tale Philharmonie.

Nu kan man også også opleve bygningen og det verdensberømte symfoniorkester digitalt. Igennem filharmonikernes streamingkanal kan alle tilgå deres meget eftertragtede koncerter, mens de opføres. Også selvom salen med sikkerhed er udsolgt.

For som sloganet eksklusivt lyder: Vi spiller kun for dig.

Facebook
Twitter