Blokfløjte-legende fylder 60 i dag: En barndom som min har selvfølgelig omkostninger

Lørdag kan blokfløjtenist Michala Petri både fejre sin 60-års fødselsdag og sit 50-års jubilæum på scenen.

"Jeg fattede ikke ret meget af, hvad der foregik, andet end at jeg blev sat ind i et rum og spille for nogle mennesker", har Michala Petri fortalt om sine tidligste musikalske oplevelser. 7. juli fylder hun 60 år. (Foto: Lars Krabbe © Scanpix)

Så snart hun begyndte at tænke, kunne hun godt se, at andre betragtede hende som noget ganske særligt.

Bevidstheden om, at hun også kunne noget helt specielt med musikken, kom endnu tidligere.

- Ét af mine første barndomsminder er, at min mor sidder på sofaen og holder bogen, mens jeg holder blokfløjten og spiller. Dér mærkede jeg en samhørighed med hende, som jeg ellers ikke kendte, fortæller Michala Petri til P1.

Dengang var Michala Petri i børnehavealderen.

7. juli kan den verdensberømte blokfløjtenist både fejre sin 60-års fødselsdag og sit 50-års jubilæum som professionel musiker.

Hør MIchala Petri spille 'Drømte mig en drøm i nat', mens du læser videre.

Optrådte som femårig

Og musikken har da også fyldt det meste af Michala Petris 60 år lange liv.

Længe inden skolealderen kunne Petris forældre, der begge varprofessionelle musikere, observere deres datter skelne Mozart fra Beethoven uden besvær. Så de valgte snart at udnytte hendes helt særlige evner.

Michala Petri optrådte første gang offentligt som femårig, som otteårig blev hun optaget på Staatliche Hochschule für Musik und Theater i Hannover med en dispensation fra den normale aldersgrænse og tre år senere – bare 10 år gammel – kom hendes koncertdebut.

Michala Petri havde sin koncertdebut som 10-årig og havde ikke megen social kontakt i sin barndom, hvor hun øvede blokfløjte seks timer om dagen. (Foto: H DALBY © Scanpix)

- Jeg måtte ret hurtigt splitte mig selv i to. Én som var den person, som andre så, og én som var det, jeg selv tænkte, fortæller Michala Petri.

- Jeg bliver sommetider spurgt, om det har haft omkostninger. Og det har selvfølgelig omkostninger at have en barndom som min; Blandt andet fordi jeg stod seks timer om dagen og spillede blokfløjte fra jeg var 11 til jeg var 17 år. Jeg koncentrerede mig kun om fejlene, for at blive bedre.

70 cd-indspilninger og 4.000 koncerter

Michala Petri blev ikke kun bedre.

Hun blev så god, at hun både har modtaget Léonie Sonnings musikpris, Maarum-prisen og Gramex' hæderspris for sit enorme talent. Blandt meget andet.

Det er også blevet til mere end 70 cd-indspilninger og 4.000 koncerter gennem årene.

Mens Petris musikalske karriere altså har været et konstant brændende flammehav af succeser, så har hendes sociale liv i lange perioder været sat på vågeblus.

- Jeg havde ikke ret meget social kontakt. Når jeg så var ude og tale med mennesker, så var jeg jo i en tilstand af højeste alarmberedskab, fortæller Petri.

- Jeg var den, der spillede, men på det personlige plan følte jeg nok ikke, at jeg havde så meget ret til at være der. Og det er selvfølgelig en omkostning, jeg har måttet arbejde med siden. Jeg vidste, hvad min rolle var, men fornemmelsen var, at det var også dét, jeg skulle gøre for at blive set og accepteret.

Michala Petri understreger, at hun ikke ville ønske, at noget havde været anderledes.

- Man må have fokus på sine fejl for at kunne rette dem.

Mand, børn og "et helt normalt liv"

I en alder af 33 år møder Michala Petri guitaristen Lars Hannibal, og pludselig bliver en karriere på skinner med 10 måneders rejseaktivitet om året skiftet ud med ”et helt normalt liv” med ægtemand og børn. Dog stadig med musikken som et både personligt og karrieremæssigt omdrejningspunkt.

- Det følte jeg egentlig ikke havde stået i stjernerne, at jeg skulle få på noget tidspunkt.

Michala Petri ses her med sin eksmand, Lars Hannibal. De var gift fra 1992-2010, har to døtre og spiller stadig sammen. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Sidener parret gået fra hinanden igen, men arbejder af og til stadig sammen professionelt.

Men selv om livet i den musikalske overhalingsbane har haft sine omkostninger, understreger Michala Petri både, at hun ikke kunne ønske sig det anderledes og at hun selv har villet sin karriere.

Den har indtil videre varet 50 år. Det fejrer hun med en festkoncert i Tivolis koncertsal 1. juli.

- For mig er det vigtige ved at spille en koncert, at man får en samhørighed og at man kan åbne folks sind mod noget, som kan løfte dem ud over hverdagen, slutter hun og tilføjer:

- Det vil jeg rigtig gerne forske i!

Facebook
Twitter