Briter går grassat i patriotisk musik – og fejrer EU: Man kan sagtens have flere flag samtidig

Den traditionsrige sidste promenadekoncert i London havde politiske undertoner for mange af de fremmødte.

(Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Tusindvis af mennesker strømmer ind i Hyde Park i London, som er begyndt at trække i brune efterårsfarver.

De fremmødte briter er i feststemning, og mange af dem er klædt i rødt, blåt og hvidt, der tilsammen udgør de nationale farver i Storbritanniens flag, Union Jack.

Traditionelt set er det lige præcis Union Jack og den klassiske musik, som fejres med 'Den Sidste Promenadekoncert': En stort anlagt koncert i fornemme Royal Albert Hall lige over for den enorme Hyde Park.

0:00

Men som man kunne se lørdag aften på BBC - og danske DR K - er EUs blå flag med gule stjerner også markant til stede i salen. Siden Brexit-afstemningen for to år siden er EU-flaget blevet brugt til 'Last Night of the Proms' som protest mod, at briterne er på vej ud af EU.

Lørdag aften skabte aktionen ophedet debat på Twitter, og i dag, søndag, kalder avisen Sunday Express de mange blå flag med gule stjerner for 'sabotage'.

Det er ikke for sent at gøre noget

Lørdag eftermiddag står 27-årige Rachel Adamec på en af Hyde Parks stier. Hun deler EU-flag ud og er selv klædt i en blå t-shirt med ordene ‘Thank EU for the music’ som næsten er et citat fra en ABBA-sang – men også en ordleg med en politisk klang.

Rachel Adamec er med i en gruppe af EU-positive aktivister, der har crowdfundet 20.000 EU-flag, som skal deles ud i dag.

Artiklen fortsætter under billederne

  • Rachel Adamex deler flag ud med et smil ved indgangene til Hyde Park. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  • Hun tager både de positive og negative kommentarer med et smil. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  • Der skal lige koordineres med resten af flag-gruppen. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
1 / 3

Planen er, at mange af flagene skal ind i selve Royal Albert Hall og tone frem på tv-skærme over hele verden, side om side med de britiske farver.

– Jeg tror ikke, det er for sent at gøre noget. Hvis man følger med i nyhederne, kan man læse noget nyt hver eneste dag. Vi har jo faktisk ikke forladt EU endnu, siger Rachel Adamec.

Lørdag viste en meningsmåling blandt medlemmer af de tre største britiske fagforeninger faktisk, at to tredjedel ønsker en omafstemning om Brexit - og at et flertal af dem nu ønsker at blive i unionen.

– Gratis flag! Kunne du tænke dig et gratis flag?

Rachel Adamec smiler venligt til de forbipasserende, som enten tager i mod et flag med et ‘selvfølgelig!’ eller afviser med et høfligt smil og nogle gange et syngende ‘bestemt ikke!’

– Det er bare godt at være positiv, især med alt det, der sker lige nu, siger hun.

Artiklen fortsætter under billederne

  • Joel kan skrive under på, at det er svært at få så mange flag med på ét billede. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
  • Der er både blevet plads til et Union Jack-flag, samt et fra Irland, Indien og Østrig, samt et FN-flag. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))
1 / 2

Hvilket flag er dit?

Bag selve Royal Albert Hall, hvor de mange musikere i aften spiller for et spændt publikum, står 19-årige Joel Punwani. Han har dekoreret sin sorte bowlerhat med en hel række af forskellige flag.

– Alle mine bedsteforældre kommer fra forskellige steder, siger Joel Punwani, der ikke bryder sig om at skulle vælge mellem Union Jack og EU-flaget:

- Man kan sagtens have dem begge to samtidigt. De passer godt sammen.

Joel Punwani er her sammen med sin bedstemor. Egentlig havde han bestemt sig for, at de skulle se 'Den Sidste Promenadekoncert' ovre i Hyde Park, men den var bedstemor ikke med på.

Nu tager de chancen og forsøger at få billetter i sidste sekund.

– Jeg elsker patriotisk musik, både amerikansk og britisk. Jeg har altid nydt at se 'Den Sidste Promenadekoncert' på tv og har vajet mine flag derhjemme. Nu skal jeg endelig opleve det, og det er jeg enormt spændt på, siger han.

– Min mor siger, at 'Den Sidste Promenadekoncert' er den ene aften, hvor briter får lov til at være åbent patriotiske, for traditionelt går vi ret stille med dørene, især sammenlignet med amerikanerne. Det her er chancen for at opleve meget rørende, patriotisk musik.

Artiklen fortsætter under billedet

Udklædningen er farverig. Fra venstre er det Mike, Nickie, Sarah og Steward. (Foto: Rasmus Meldgaard Harboe (DR))

Rigtige briter

Tilbage i Hyde Park, under halvgrå himmel, er folk stadig på vej til den enorme indhegning, hvor de skal opleve transmissionen af 'Den Sidste Promenadekoncert' sammen – og drikke sig en lille skid på. Det skal Mike, Nickie, Sarah og Steward i hvert fald.

De har foldet campingstolene ud, lænet sig tilbage og taget hul på en flaske vin. Det gør de hvert år. Selvom de fire ikke bekender Brexit-kulør over for DRs udsendte, så er det altså ikke politik, de er her for.

– Rigtige briter er venlige, kan lide at drikke, have det sjovt og, endnu mere vigtigt, fejre traditionerne, fortæller Steward.

– Vi elsker atmosfæren og at stadse os ud, vi elsker at drikke lidt og danse, forklarer Nickie og fortsætter:

– Og så elsker vi musikken! Der er nogle rigtig gode på programmet i år.

Facebook
Twitter