Kim Sjøgren: Her er mine råd til finalisterne

Kim Sjøgren fortæller om udfordringerne ved Nielsens Violinkoncert og giver gode råd.

Violinisten Kim Sjøgren underviser selv unge musikere, og han går efter X-faktoren, når han skal spotte talent, det som kun de færreste har. (Foto: Ulla Voigt © Type 1)

Den er hamrende svær og vanskelig at lytte til, sådan beskriver violinist Kim Sjøgren Carl Nielsens Violinkoncert, som de tre finalister i Carl Nielsen Konkurrencen skal prøve kræfter med i aften.

Kim Sjøgren har selv en lang historie med koncerten. Han spillede den første gang som 15-årig, og i 1990 indspillede han koncerten med DR SymfoniOrkestret. Kim Sjøgren fortæller, at det er en ordentlig omgang, der venter finalisterne ved aftenens finalekoncert.

- Det første, der slår én, er, hvor mange toner der er. Det føles som om, der er millioner af toner i den koncert. Det pudsige er jo, at Carl Nielsen selv spillede violin, men det kan man slet ikke mærke. Koncerten er meget krævende, siger Kim Sjøgren.

Gode råd til finalisterne Carl Nielsens Violinkoncert er ikke bare svær for den, der spiller den, men den er også svær for publikum. Den er svær at lytte til, siger Kim Sjøgren.

- Jeg vil kalde den for momentvis iørefaldende. Ind i mellem kan man fornemme melodiske linjer, noget der minder om fynsk landidyl, men når alt kommer til alt, så er det altså et af Nielsens mere avantgarde værker, siger Sjøgren. Det er altså et monster af en violinkoncert, de tre finalister skal tæmme ved aftenens koncert, men heldigvis får de et par gode råd med på vejen af Kim Sjøgren.

- De skal give sig tid. For ellers kan man ganske enkelt ikke nå at afvikle alle tonerne. Et andet råd er, at de under prøverne kan arbejde på at få orkestret til at dæmpe sig. Orkestret fylder utroligt meget i den koncert, og det er en kamp at skulle overdøve dem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk