Dansk by inviterer symfoniorkester til at spille - i en rungende idrætshal

Struer har et halvt år til at få styr på lyden – så skal den midtjyske by spille op med både DR’s symfoniorkester, bigband og korsangere.

Struer spiller op med af DRs ensembler til sommer. Men idrætshallen på gymnasiet får brug for bedre lydforhold, inden DR SymfoniOrkestret kommer på besøg. (Foto: Christian Møller Nielsen og Agnete Schlichtkrull)

Struer har ikke nogen koncertsal.

Alligevel har byen på kanten af Limfjorden nu sagt ja til flere koncerter og arrangementer med klassisk og jazz på programmet allerede til juni 2017.

’En by spiller op’ hedder arrangementet, der netop er blevet offentliggjort torsdag formiddag, og hvor tre af DR’s kor og orkestre bringer musikken ud i landet.

Men særligt et bestemtarrangement giver udfordringer på forhånd.

Der er nemlig kun plads til koncert med hele DR SymfoniOrkestret i idrætshallen på Struer Statsgymnasium. En rungende sal, der ville skabe et rod af lyde, hvis orkestrets 70-100 musikere skulle spille der i dag.

Afgørende for at koncerten kan gennemføres

- Det er ikke katastrofalt, men klangen i salen er for lang. Så den skal justeres, siger lydeksperten Jan Voetmann.

Han er akustiker og har fået til opgave at finde en løsning på salens lyd. Foreløbig har han talt med DR SymfoniOrkester om, hvilke krav de har. I starten af det nye år tager Jan Voetmann tilbage til Struer og laver lydmålinger for at finde ud af, hvordan salen skal dæmpes.

- Det er en meget spændende sag. Det er jo afgørende for, at symfoniorkestret kan spille der, siger han til dr.dk/klassisk.

Alle borgere skal have musikoplevelse

Struer har siden 1925 været kendt for lyd gennem byens stolthed, virksomheden Bang & Olufsen. De lokale lydeksperter skal tages med på råd i arbejdet med at gøre idrætshallen symfoni-egnet.

B&O’s erfaringer med innovation skal også bringes i spil, når Struer Kommune vil have så mange borgere som muligt til at engagere sig i ’En by Spiller op’, hvor i alt tre af DR’s ensembler kommer til byen.

- Vi brænder for ideen om, at alle borgere skal have en stor musikalsk oplevelse, og jeg er ikke i tvivl om, at det vil lykkes os. I vores netværk findes der såvel kompetencer som engagement, der nok skal sikre, at vi til juni skaber et festfyrværkeri af aktiviteter på allerhøjeste niveau, siger Struers borgmester Mads Jakobsen i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter