Dansk kunstner modtager kæmpepris: Jeg er beæret og rystet i min grundvold!

Efter flere internationale anerkendelser er komponisten Hans Abrahamsen netop blevet udpeget som modtager af Léonie Sonnings Musikpris 2019.

Den danske komponist Hans Abrahamsen har netop modtaget den største musikpris, vi har i Danmark. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Der er nogle danske kunstnere, som ender med at blive store navne i udlandet, før vi rigtigt når at få øjnene op for dem herhjemme.

En af dem er komponisten Hans Abrahamsen. I disse år betegnes han som en af de vigtigste fornyere af den klassiske musik, og hans værker opføres af nogle af verdens bedste og vigtigste klassiske orkestre og ensembler.

Hør et stykke musik af Hans Abrahamsen mens du læser videre:

0:00

Han er netop blevet udpeget som modtager af Léonie Sonnings Musikpris 2019, der er den største musikpris, vi har i Danmark.

- Jeg er beæret og rystet i min grundvold, lød det spontant fra Hans Abrahamsen ved afsløringen, der blev afholdt på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

- Det virker helt uvirkeligt, når jeg ser på de musikere der står på listen.

International prisregn

Hans Abrahamsen brød for alvor lydmuren, da han i 2016 stod i en sand prisregn for værket ’Let Me Tell You’. Et værk, der tager udgangspunkt i Ofelias replikker fra Shakespeares ’Hamlet’.

I september 2016 modtog værket prisen som årets nye musik-udgivelse i det engelske magasin ’Gramophone’. Tidligere på året fik Abrahamsen den store amerikanske Grawemeyer Award for samme værk, en pris der betegnes som den vigtigste inden for komposition.

2016 sluttede med, at Abrahamsen modtog Nordisk Råds Musikpris.

De internationale forbindelser ligger Abrahamsen dybt på sinde, for han har altid haft et internationalt udsyn i sin musik, og i dag opføres hans værker ofte rundt om i verden.

Alligevel lægger han ikke skjul på, at det er noget helt særligt, at han nu kan skrive modtager af Léonie Sonnings Musikpris på listen.

- Det er noget helt specielt, for det er mit hjemlands betydeligste og største musikpris.

Abrahamsen skriver ny opera over ’Snedronningen’

Léonie Sonnings Musikpris er blevet uddelt siden 1959, hvor komponisten Igor Stravinskij var den første prismodtager.

Hans Abrahamsen er den femte dansker, der modtager prisen, og den 16. komponist. Tidligere har blandt andet hans læremester, komponisten Per Nørgård, også modtaget prisen.

Med hæderen følger 100.000 euro og en række koncerter i Danmark i april 2019, hvor Abrahamsens værker vil blive opført.

I efteråret 2019 vil publikum få muligheden til at opleve en nyskrevet opera komponeret af Hans Abrahamsen, når Det Kongelige Teater opfører ’Snedronningen’. Det er hans første opera. Efter opførelsen i København sættes den op i en engelsksproget version på Bayerische Staatsoper under titlen ’The Snow Queen’.

Det kan du høre ved priskoncerten i DR Koncerthuset fredag den 26. april 2019:

  • Hans Abrahamsen: Let Me Tell You. For sopran og orkester. Tekst af Paul Griffiths (2013)

  • Debussy: Children's Corner. Orkestreret af Hans Abrahamsen (2011)

  • Hans Abrahamsen: Left, alone. For klaver (2015)

  • Barbara Hannigan, sopran

  • Tamara Stefanovich, klaver

  • Michael Schønwandt, dirigent

  • DR SymfoniOrkestret