Dansk musikgruppe springer ud i krævende maraton: Spænd sikkerhedsselen og nyd turen!

Den Danske Strygekvartet spiller sig  de næste seks aftener gennem de mange timers musik i Beethovens 16 strygekvartetter.

Når du hører navnet 'Beethoven' er fitness, sport og hård fysisk anstrengelse måske ikke lige det første, du tænker på.

Men Ludwig van Beethovens 16 strygekvartetter kan nu alligevel sagtens gøre det ud for en både psykisk og fysisk udfordring. I hvert fald når man vælger at spille de i alt ni timers musik i løbet af bare seks dage, sådan som de fire musikere i Den Danske Strygekvartet har sat sig for i aften og til og med lørdag.

- Det har jo nærmest et element af sport i sig, for det er jo en ekstrem handling, siger kvartettens cellist, Fredrik Sjølin.

DRs reporter tog sidste uge med fire musikere på et kort ’roadtrip’ i en sort stationcar fra København til koncert i Køge. For at gøre sig klar til de seks koncerter varmer Den Danske Strygekvartet nemlig op ved at spille flere af Beethoven-kvartetterne enkeltvis.

Resten af deres kalender er fyldt ud af prøver, hver dag efter at de har afleveret deres børn og indtil de skal hentes igen.

- Man er nok nødt til at være en lille smule struktureret, hvis man skal igennem det hele og have overskud, når vi sidder på scenen. Fordi det bliver sgu lidt vildt, siger Rune Tonsgaard Sørensen.

Han har længe spillet med smerter i sit højre håndled, men ignoreret generne. Op til koncerterne næste uge har han taget problemet seriøst:

- Hvis jeg ikke fik trænet lidt op og styrketrænet, tror jeg det ville blive umuligt for mig at komme igennem.

Violinisten Frederik Øland supplerer:

- Man ved ikke, hvordan det kommer til at påvirke en fysisk. For det første, er det meget sjældent, at vi har koncerter seks dage i træk. Og så sker det aldrig nogensinde, at vi har koncerter seks dage i træk med nyt repertoire hver aften.

De fire musikere på vej til koncert i Køge sidste uge. Mandag til lørdag denne uge spiller de sig gennem alle Beethovens strygekvartetter i Bygningskulturens Hus i København. (Foto: Celine Haastrup © dr)

Beethoven brød alle konventioner

Utrolig mange klassiske komponister har skrevet strygekvartetter, altså musik for fire strygeinstrumenter. Men det særlige ved Beethovens 16 kvartetter er, at han skrev dem gennem hele livet: den første blev færdig da han var 30, den sidste skrev han som 56-årig, året før sin død i 1827.

Gennem de 16 værker bevæger musikken sig fra at være meget umiddelbar og stilren, til at bryde både konventionerne og alle de forventninger, man kan have til ’geniet’ Beethoven.

De fire musikere i Den Danske Strygekvartet har selv lagt arm med Beethovens kvartetter siden de var teenagere – men de begyndte med nummer 11 og bevægede sig frem mod de endnu senere:

- Vi havde måske ikke forstået, at det er svært og tungt stof, og at man skal have spillet sammen i mange år, før man angriber det her, siger Frederik Øland.

- Så vi havde en ret fordomsfri tilgang til det, tror jeg. Det er jeg enormt glad for i dag, for så kom vi i gang med noget og udviklede vores egen måde at spille det på, i højere grad end vi ellers ville have gjort.

Rune Tonsgaard indvender, at han har lidt omvendt:

- Jeg ville ønske, at man kunne slette al hukommelse og erfaring, man har med de her værker. Og så se hvad der ville ske, hvis man prøvede at spille det som om, det var første gang.

Musik som teenagere ikke forstår

I bilen på vej til Køge begynder de fire musikere at fortælle om, hvordan deres musikalske smag har ændret sig fra teenageårene til nu, hvor de alle er midt i 30'erne.

Som teenagere var de mere til fals for de umiddelbare kapow-følelser og kuldegysninger i musikken, som eksempelvis Grieg og Tjaikovskij kan give.

Fredrik Sjølins sammenligner det med, hvordan han som barn altid undrede sig over, at de voksne fandt det smukt, når træernes blade blev røde og gule om efteråret:

- Så havner man på sine 36 år og synes ligesom, at det er lidt fint. Det er lidt svært at forklare, men det er som om ens referenceramme er blevet større, man forbinder det med noget, og kan se det smukke i det helt enkle. Det er specielt det, de tidlige kvartetter af Beethoven måske også kan.

- Glæden ved Beethoven kvartetter er jo lidt en glæde ved meget komplekse strukturer og stemninger, siger Asbjørn Nørgaard.

- De ændrer sig lidt hele tiden efter, hvem man er. Noget af den musik jeg hørte, da jeg var teenager, det er sådan helt tydeligt 'den her stemning' - og så bliver det kedeligt på et tidspunkt. Men hos Beethoven ligger meget af kvaliteten i, at det er meget komplekst og gråzoner hele tiden. Det giver det en slags holdbarhed.

Slap af og nyd turen

Ideen til at spille alle Beethovens kvartetter har Rune, Asbjørn, Frederik og Fredrik længe gået med. Ideen var oprindelig at spille dem på bare én dag.

Men efter en koncert i Columbias hovedstad Bogota sidste år, fandt de en Youtube-video med al musikken samlet. Videoen var ni timer lang, så dér i Bogota, i 2.600 meters højde, blev den ambitiøse plan skudt til jorden:

- Måske kan man godt spille ni timer på en dag, men man kan ikke spille ni timers koncertmusik på en dag. Så måtte vi bide i det sure æble, siger Asbjørn Nørgaard.

I stedet valgte de at sprede projektet ud over seks dage. Måske påvirket af ’højdesyge’.

Hjemme på den flade, danske vej mod Køge, virker projektet dog stadig temmelig ambitiøst på de fire musikere i Den Danske Strygekvartet. Frederik Øland håber, at han undervejs i de mange timers koncerter kan opleve en tilstand, hvor det hele bare flyder:

- Jeg tror egentlig, at det kan være en god ting, hvis muskelhukommelsen på et eller andet tidspunkt kan tage lidt over. Så kan man komme ind i et 'flow', hvor det bare kører, og hvor man er med til at opleve det.

Kvartetten har spillet al musikken foran et publikum før, bare ikke samlet. De har øvet og øvet, men der er alligevel uundgåeligt være passager i de mange timers musik, de ikke har fået prøvet af og aftalt helt i dybden.

Det er Rune Tonsgaard dog ikke så bekymret for:

- På et tidspunkt må man også sige: nu har vi gjort hvad vi kunne. Spænd sikkerhedsbæltet og så bare nyd turen, siger han.

Facebook
Twitter