Dansk musikpioner død: Han var en af de helt store fritænkere

Den danske komponist Bent Lorentzen døde natten til onsdag, 83 år gammel.

Komponisten Bent Lorentzen eksperimenterede med både elektronik og menneskestemmer. Natten til onsdag døde han efter længere tids sygdom, 83 år gammel. Her ses han ved siden af coeret til 'Comic' (Foto: © Foto: Steen Jacobsen / Grafik: Simon Bang / Collage: dr.dk, Scanpix)

Hvis du tror, at ny klassisk musik per definition er dødssygt og uforståeligt, så lyt til et stykke af Bent Lorentzen. Eksempelvis det her, hvor komikeren Thomas Eje er med:

0:00

Natten til onsdag døde den danske musikpioner efter længere tids sygdom, 83 år gammel. Han efterlader sig 300 opera-opførelser og en masse musikalske værker og eksperimenter.

- Bent Lorentzen var gennem et langt liv en myreflittig komponist og lydskaber, konstant på jagt efter nye udtryk og nye muligheder. Han fulgte ingen bestemt skole eller faste dogmer, men undersøgte alle de muligheder, musikken kunne tilbyde. Han var en af de store fritænkere i dansk musik, siger P2s Jens Cornelius.

Båndsløjd og DJ-viden

Bent Lorentzen var en af de første elektroniske komponister i Danmark, og det brugte han i 1970'erne til at opfinde fag som 'båndsløjd' og 'lydforming' for skolebørn. Børnene skulle simpelthen lære at lege med lyde - og klippeklistre med dem.

På Aalborg Universitet har professor Lars Ole Bonde forsket i Lorentzens musik og ligger derfor inde med et gammelt hæfte fra 'Rikskoncerterne' i Norge, hvor Bent Lorentzen i 1970'erne komponerede musik til børn. Introduktionen lyder:

Du skal møde hr. Luft, som er en rejselysten og nysgerrig fyr. han rejser fra varm sommer til kold vinter. Han tager en togtur og kommer til en lille by hvor børnene leger med balloner. Det er fint, hvis du og dine kammerater kan lave lyde og bevægelser til denne vindsang.

Et andet element, Bent Lorentzen komponerede om, var vand. Her Sodavand:

0:00

Den form for legende tilgang gik også igen i nogle af Bent Lorentzens egne kompositioner. De har flere kanaler og forløb, der kan skiftes mellem alt efter publikums reaktion. Præcis som en god DJ gør det på dansegulvet:

- Det er ikke bare ideen og fascinationen af de spændende nye lyde, som de elektroniske medier frembringer - det er også ideen om, at det er et fleksibelt materiale, som skal sættes i spil i forhold til publikum, siger Lars Ole Bonde til P2.

Eksperimenter med horn og menneskestemmer

På Bent Lorentzens værkliste står der flere hundrede stykker musik.

Der er koncerter for forskellige instrumenter, blandt andet en humoristisk hornkoncert med en klar hilsen til Wagner.

0:00

Lorentzen skrev også solostykker, sange, korværker og kammermusikværker til alle mulige kombinationer af instrumenter. Og 15 operaer, der tilsammen er opført over 300 gange.

- Det er virkelig usædvanligt for en så modernistisk kunstner. Det skyldes nok især, at hans musik er så direkte henvendt og konfronterer publikum med idéerne uden mellemregninger, siger P2's Jens Cornelius og fortsætter:

- Og så havde Bent Lorentzen i udpræget grad humor. Der er tit en grotesk humor i hans musik, en balstyrisk legesyge og en basal fascination af klange af enhver art. Fra mekaniske støjkilder og instrumenternes yderste registre til menneskekroppens indbyggede lyde.

Lars Ole Bonde bider også mærke i Bent Lorentzens eksperimenter med den menneskelige stemme:

- Alle de måder stemmen kan udtrykke sig på: Fra den meget hviskende lyd til skriget og alt det der ligger ind imellem. Hele den menneskelige stemmes register har han udnyttet på den mest fantastiske og morsomme måde.