Dansk popstjerne blev inspireret af gammelt musikstykke: Det er en dør ind til en anden verden

Det første nummer, Kwamie Liv lærte at spille på klaver, var ’Måneskinssonaten’, som hendes mormor lærte hende.

Kwamie Liv skriver selv popmusik - men med i hendes musikalske ballast ligger også Beethovens 'Måneskinssonaten' (Foto: Taj Francois (collage: dr.dk) © FrancoisLabel)

Siden Kwamie Liv i 2014 debuterede med ep’en ’Lost in the Girl’ har hun etableret sig som et af landets mest spændende og løfterige nye popnavne.

Også i udlandet har der været interesse for den dansk-zambiske sangers stærke og udtryksfulde vokal og cool og fængende popsange.

Men selv om man måske ikke umiddelbart kan høre det, så spiller den klassiske musik en særlig rolle i hendes musikalske dannelse.

Ludwig van Beethovens ’Måneskinssonaten’ var nemlig det første stykke, hun lærte at spille på klaver, og det var samtidig hendes første introduktion til klassisk musik. Og det skete i yderst familiære rammer, da hun var 10-12-årig.

Mormors klaver

- Det var hjemme hos min mormor. Min mors job betød, at vi boede meget i udlandet og derfor kun var i Danmark en eller to gange om året i mange år, fortæller hun om de heftige flytteaktiviteter, der i løbet af barndom og voksne liv har resulteret i ophold i blandt andet Bangladesh, Zambia, Tyrkiet, Sverige, Sydafrika, Kenya og Irland.

- Vi havde ikke selv et klaver i huset, men det havde min mormor. Jeg kan huske, at hver gang vi var på besøg hos hende, satte min mor sig ved klaveret og spillede. Det var egentlig meget casual, men det satte helt klart et præg på mig. Første gang, jeg hørte ’Måneskinssonaten’, var i det rum.

- Jeg har altid været draget af melankoli og balancen mellem skrøbelighed og selvsikkerhed i kunst. Den kombination, synes jeg virkelig, det stykke indkapsler. Opbygningen er tålmodig, noderne får plads til at resonere, hvilket for mig skaber en meget delikat følelse af længsel, siger hun om sit forhold til værket, som Beethoven komponerede i 1801.

Inspiration fra klassiske musikere

Selv om Kwamie Liv ikke har valgt at forfølge den klassiske musik i sin karriere, spiller den alligevel en rolle på hendes debutalbum, der udkommer i løbet af efteråret, og hvorfra singlen ’Follow My Heart’ tidligere i år blev udvalgt som P3’s Uundgåelige:

- Jeg har arbejdet med nogle rigtig dygtige klassiske musikere på min kommende plade. Det har inspireret mig meget. Jeg synes, det er spændende at eksperimentere med blandingen af klassiske elementer i moderne rammer.

Hun har holdt fast i klaverspillet, nu bruger hun det bare til at komponere på. Og så værdsætter hun fortsat ’Måneskinssonaten’ og den måde, det har præget hende på – også selvom musikstykket i dag ikke er på hendes private repertoire særlig tit:

- Det er meget lang tid siden, og jeg har aldrig kunne spille den perfekt, siger hun og fortsætter:

- Den repræsenterer nok mest en tid, hvor jeg begyndte at eksperimentere med at skrive sange på klaveret, ligesom en dør ind i en ny verden af lydforståelse.

Brugervilkår

  • Når du nominerer et værk til Klassisk Top 50 giver du DR ret til at bruge dit indlæg og dit navn på P2, dr.dk/klassisk og DRs andre medieplatforme (radio, tv og DRs sider på sociale medier). Du giver også samtykke til at vi må kontakte dig for at få uddybet din historie til brug for DRs programindhold - og til at bruge din mailadresse i lodtrækningen om en præmie.

  • Vi videregiver ikke dine personoplysninger til tredjepart og vi bruger kun dine personoplysninger til det ovenfor anførte formål.

  • Vi bruger alene databehandler, der er baseret indenfor EU. Vi sletter desuden dine personlige kontaktoplysninger, når Top 50-kampagnen er afsluttet, og senest 1. november 2018. Du kan læse mere om DRs behandling af personoplysninger hér.

Facebook
Twitter