Danske Gustav tog fire priser i international musikkonkurrence: Jeg nød at sidde på scenen

21-årige Gustav Piekut spillede sig til en andenplads og tre hæderspriser i Aarhus’ internationale klaverkonkurrence.

Gustav Piekut ved flyglet i Musikhuset i Aarhus til finalen i Aarhus International Piano Competition. (Foto: Skærmbillede fra YouTube © Aarhus International Piano Competition)

Det var danske Gustav Piekut, der forlod scenen i Musikhuset i Aarhus med klart flest trofæer efter Aarhus International Piano Competition i weekenden.

Klaver-talentet modtog både publikumsprisen, Carl Nielsen-prisen og en særpris fra de Europæiske Musikkonkurrencer, EMCY, for en fremragende præstation.

Og så fik han en flot 2. plads i hovedkonkurrencen, hvor i alt fire finalister lørdag aften spillede om hæderen sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Satsede på Beethoven fordi han elsker det

Piekut gik til tangenterne med et uddrag af Beethovens femte klaverkoncert, som du kan se i Youtube-videoen her. Til klaver-konkurrencer er der ellers mange, der vælger at vise deres kunnen gennem udfordrende passager fra Rachmaninov eller Tjajkovskij.

Jeg var godt klar over, at det taktisk måske ikke var så godt et stykke at vælge til konkurrencen.

gustav piekut

Men Gustav Piekut mener faktisk Beethoven kan være sværere, fordi der er mere sammenspil mellem klaver og orkester:

- Det vil sige, at alt, man skal vise, skal man gøre mere subtilt. Man har ikke så meget frihed, siger han.

- Jeg var godt klar over, at det taktisk måske ikke var så godt et stykke at vælge til konkurrencen. Men jeg elsker den musik.

Artiklen fortsætter under billedet

Alle de fire finalister på scenen til prisoverrækkelse: Fra venstre Rafael Kyrychenko (Portugal), Gustav Piekut 8Danmark), Girim Choi (Sydkorea) og Natalie Schwamová (Tjekkiet). (© Aarhus International Piano Competition)

Det var en utrolig følelse at sætte den sidste akkord an og vide, at nu kan man puste lidt ud.

gustav piekut

Den 21-årige dansker sagde for et par dage siden til dr.dk/klassisk, at han ingen forvetninger havde til konkurrencen. Og sådan har han det også efter at have været tæt på at tage alle stik hjem:

- Efter koncerten var jeg mest af alt bare lettet, siger Gustav Piekut.

- Det var en utrolig følelse at sætte den sidste akkord an og vide, at nu kan man puste lidt ud. Men det var fantastisk at spille. Det lykkedes mig faktisk at nyde at sidde på scenen, selvom jeg var nervøs.

Første dansker i finalen

Selvom Aarhus International Piano Competition afholdes i Danmark, er klaver-talentet Gustav Piekut den første dansker, der er nået i finalen.

Som han tidligere har forklaret til dr.dk/klassisk er der ikke nogen særlig hjemmebanefordel at hente - juryen er eksempelvis international og afgiver point helt uafhængig af hinanden.

Førstepladsen i konkurrencen gik til portugisiske Rafael Kyrychenko. Du kan se hans optræden i finalen sammen med Aarhus Symfoniorkester. Kyrychenko kommer iøvrigt til at spille med orkestret igen som del af sin førstepræmie

Gustav Piekut fik Carl Nielsen-prisen for den bedste optræden med et værk af den danske komponist i konkurrencens første runde. Særprisen fra EMCY betyder, at han fremover bliver promoveret af dem - og prioriteret, når de skal vælge musikere til deres koncerter.

P2 LIVElige nu
Klassisk Morgenmusik

Klassisk morgenmusik præsenteret af Rie Koch. www.dr.dk/p2