Danske Rued var outsider - men nu skal verdensberømt orkester spille hans musik

På lørdag spiller de legendariske Wiener Filharmonikere et værk af den danske komponist Rued Langgaard - for første gang nogensinde.

Den danske komponist Rued Langgaard var lidt af en outsider i dansk musikliv. På lørdag bliver han for alvor inviteret indenfor i varmen hos et af verdens allerbedste orkestre. (Foto: Lois Lammerhuber © Lois Lammerhuber/Edition Lammerhuber)

Det er ikke hver dag, der står en dansk komponist bag noderne hos verdens største orkestre.

Og når det sker, er det i hvert fald yderst sjældent Rued Langgaard.

Men på lørdag står Rued Langgaard overfor lidt af et posthumt gennembrud: For første gang nogensinde spiller selveste Wiener Filharmonikerne et af Rued Langgaards værker. Og de har endda i sinde at fortsætte med et til i 2018!

Det er superromantisk. Ligesom Richard Strauss, som folk er helt vilde med i den klassiske musikverden.

esben tange om ruud langgaard

- Det betyder enormt meget, siger Esben Tange, der er redaktør på DRs P2 og kunstnerisk leder af Rued Langgaard-festivalen i Ribe. Han håber, at opførelserne vil få flere til at åbne øjnene for Langgaards kvaliteter:

- Wiener Filharmonikerne er vel det mest traditionsrige orkester, der findes i verden, og med nytårskoncerterne er det også det orkester, der kommer ud til flest mennesker.

Superromantisk forårsværk

Det er den finske dirigent Sakari Oramo, der har sat Langgaards anden symfoni med titlen 'Vårbrud' på programmet hos de legendariske Wiener Filharmonikere.

Ifølge Esben Tange er værket "superromantisk":

- Ligesom Richard Strauss, som folk er helt vilde med i den klassiske musikverden. Det slutter med en sopransolo, der bare hylder foråret i fuldstændig frit fra leveren, uden noget forbehold, forklarer han.

Hør et uddrag af 'Vårbrud' - artiklen fortsætter nedenunder!

Rued Langgaard: Symfoni nr 2 BVN 53 Vårbrud / Molto con moto - DR SymfoniOrkestret og Thomas Dausgaard

Opførelsen står endda ikke alene: I april 2018 opfører Wiener Filharmonikerne også Langgaards eksperimenterende sjette symfoni, 'Det Himmelrivende', to dage i træk.

Sammen med 'Vårbrud' bliver opførelsen indspillet og udgivet på danske Dacapo.

Åbenhed overfor de mange stemmer

Rued Langgaard skrev hele 16 symfonier i sin levetid, 1893-1952. I 1913 fik han som 19-årig uropført sin 1. symfoni af de berømte Berliner Filharmonikere. Meget tydede på en international karriere, men derefter gik det ned ad bakke for Langgaard, der resten af livet måtte sikre sin indkomst som organist i Ribe Domkirke.

Han er åben overfor sine omgivelser og egne indre stemmer - og de har mange sider.

esben tange om rued langgaard

Ifølge Esben Tange har et af problemerne for Langgaards musik været, at den stikker i mange retninger, så elskere af ét værk ikke har kunnet finde en rød tråd i resten.

- Han er åben overfor sine omgivelser og egne indre stemmer - og de har mange sider. I Wien viser de nu også åbenhed overfor mangfoldigheden i hans musik, siger Esben Tange med henvisning til at 'Den Himmelrevne' næste år adskiller sig markant fra 'Vårbrud'.

DR SymfoniOrkestret uropførte i øvrigt Langgaards 16. symfoni i 1966, 14 år efter hans død. Men først omkring år 2000 indspillede DR SymfoniOrkestret og dirigenten Thomas Dausgaard en samlet udgave af alle 16 symfonier.

Rued Langgaard fejres i øvrigt hver sommer med en festival i Ribe. Og i år er der altså noget ekstra at fejre for de danske Langgaard-fans.

P2 LIVElige nu
Natsværmeren

- med klassisk musik og det, der ligner. Vært: Charlotte Nørby. www.dr.dk/p2 (Genudsendelse fra 22.00).