Dansker modtager kæmpe musikpris i USA: Jeg tillader mig selv at være stolt!

Komponisten Bent Sørensen er blevet tildelt den amerikanske Grawemeyer Award – som anden dansker på bare tre år.

(Foto: Lars Skaaning © Wilhelm Hansen/ Dacapo)

En af de største musikpriser i USA er Grawemeyer Award – og i år hedder modtageren Bent Sørensen.

Det har priskomiteen offentliggjort mandag aften amerikansk tid.

Den danske komponist modtager prisen på 100.000 dollars for værket ’L'Isola della Città’ (’Øen i byen’), der altså nærmest kan kaldes ”verdens bedste komposition” siden sidste prisuddeling.

- Jeg er stolt. Jeg tillader mig selv at være det, og jeg er utrolig taknemmelig for den anerkendelse, der er forbundet med at modtage en så stor pris som den her, siger Bent Sørensen i forbindelse med offentliggørelsen.

- Med anerkendelsen kommer et ansvar - på den bedst mulige måde -, og endnu bedre: Det bliver en vidunderlig inspiration for mit arbejde som komponist i fremtiden.

Forudbestemt til at danne fortiden

Det er ikke andet end to år siden, en dansker sidst vandt prisen. Dengang var det komponisten Hans Abrahamsen, der modtog den prestigefyldte pris for værket ’Let me tell you’.

Men også 59-årige Bent Sørensens har længe været regnet for en af de førende komponister i Norden.

- Hans musik har en umiskendelig personlighed uden at værkerne af den grund lyder ens, siger P2s Jens Cornelius om komponisten.

- Bag Bent Sørensens drømmeagtige musik ligger tanker om tab, isolation og nostalgi. Hans musik er blevet beskrevet som en sørgmodig påmindelse om, at vi alle er forudbestemt til at danne fortiden. Det udtrykker han med stor skønhed og krystallinsk præcision. Og ofte meget tyst.

Hør uropførelsen af vinderværket

Tripelkoncerten ’L'Isola della Città’, som Sørensen altså har vundet prisen med, skal spilles af en klavertrio og et orkester. Musikerne er ifølge Jens Cornelius sat overfor hinanden ”som en lille isoleret gruppe i utilnærmelige, grænseløse omgivelser”.

Bent Sørensen skrev værket på bestilling fra DR SymfoniOrkestret og Trondheim Symfoniorkester, og værket blev uropført af Trio Con Brio og DR SymfoniOrkestret ved en Torsdagskoncert i januar 2016.

Du kan høre uropførelsen af værket her:

0:00

Musikkens svar på Nobelpris

'University of Louisville Grawemeyer Award for Music Composition' som prisens fulde navn lyder, er på 100.000 dollars, og pengene stammer fra den afdøde amerikanske erhvervsmand Henry Grawemeyer.

Man kan altså med god grund sammenligne Grawemeyer Prisen med Nobel Prisen, hvis midler som bekendt kommer fra den svenske opfinder Alfred Nobel.

Grawemeyer Prisen er siden den første uddeling i 1985 givet til den nogen af kæmperne i den klassiske musikverden. Blandt de forrige modtagere er Pierre Boulez fra Frankrig, Witold Lutoslawski fra Polen, Toru Takemitsu fra Japan, György Kurtag fra Ungarn og John Adams fra USA.

- Det er nutidskomponister, der allerede har skrevet sig ind i musikhistoriens fineste kapitler, og hvis musik vil blive opført, så længe der findes klassiske instrumenter at spille den på. At Bent Sørensen kommer i dét selskab er stort, men fuldt fortjent, siger Jens Cornelius.

Den danske komponist er i øjeblikket i New York, hvor byens filharmoniske orkester øver på hans nye værk 'Evening Land'. Det har premiere i David Geffen Hall med plads til 2.700 publikummer nu på torsdag.

'Evening Land' blive også opført i Danmark i august-september 2018, når DR SymfoniOrkestret åbner sæsonen 2018/19 med Bent Sørensens værk.

Facebook
Twitter