De otte i toppen af danskernes Klassisk Top 50 Opera

Oplev her de otte i operatoppen med et forrygende hold solister, DR Symfoniorkesteret og DR Koncertkoret under ledelse af dirigenten Giordano Bellincampi.

Sangen til månen blev danskernes foretrukne operahit. Den gribende smukke arie fra Dvoraks opera Rusalka lagde sig på 1. pladsen i Klassisk Top 50 Opera, der blev afsløret ved en festkoncert i DR Koncerthuset den 4. juni 2016.

Ved koncerten medvirkede:

Palle Knudsen, baryton, Elisabeth Jansson, mezzo-sopran Louise Fribo, sopran Ditte Højgaard, sopran Charlotta Larsson, sopran Daniel Johansson, tenor

DR SymfoniOrkestret

DR KoncertKoret

DR VokalEnsemblet

Giordano Bellincampi, dirigent

Værter Stine Rosengren og Michael Bojesen

HØR OGSÅ: Operaens Ørehængere med Mikkel Fønsskov

1. Sangen til månen Dvorak: Rusalka

Den svenske sopran Charlotta Larsson synger Rusalkas sang til månen. Historien om Rusalka bygger på H. C. Andersens eventyr om den lille havfrue, der så fatalt forelsker sig i en prins. Selve teksten er ret uforståelig for de fleste, da der synges på tjekkisk, men den hjerteskærende smukke melodi fortæller alt. Komponisten hedder Antonin Dvorak, og selv om han ikke er en kendt operakomponist som Verdi eller Puccini, ender hans lille Rusalka helt på toppen af danskernes operafavoritter.

HØR RADIO: Historien bag Rusalka kan høres på P2 eller via linket herunder fra den 9. juni kl. 18.05.

2. Isoldes liebestod Wagner: Tristan og Isolde

DR Symfoniorkesteret dirigeret af Giondano Bellincampi fortolker slutscenen fra Wagnes opera Tristan og Isolde. Handlingen udspiller sig på et psykologisk plan, hvor kærligheden forløses i altings opløsning. Det er altså ikke en døende kærlighed, det handler om i Isoldes Liebestod, men en kærlighed, der rækker hen over døden. Den findes i to versioner – både en sungen og en instrumental – og her er det den rene orkesterversion, der spilles.

3. Nattens Dronnings arie, Der Hölle Rache Mozart: Tryllefløjten

Det er et pragtstykke for koloratursopraner, der lander på 3. pladsen, men i Louise Fribos dramatiske fortolkning bliver Nattens Dronning også ætsende farlig. Arien kommer fra Mozarts opera Tryllefløjten, der midt i trylleri og ballade også handler om lysets kamp mod mørket.

i programmet Operaens Ørehængere. Sendes 7. juni på P2.

4. Duetten Au fond du temple saint Bizet: Perlefiskerne

Den kaldes slet og ret Perlefiskerduetten og hører til blandt musikhistoriens største duetter og nu også på en 4. plads på danskernes Top 50. Den unge svenske tenor Daniel Johansson giver den her sammen med baryton Palle Knudsen. Musikken er af Bizet – det var også ham der skrev Carmen.

5. Tårnarien E lucevan le stelle Puccini: Tosca

Det er en skæbnesvanger scene der udspiller sig på 5. pladsen. Kunstmaleren Cavaradossi skal henrettes, og han beder om et sidste ønske: At skrive et afskedsbrev til sin elskede Tosca. Det ender med døden for dem begge inden længe, men først når kærlighedserklæringen sit højdepunkt i Tårnarien ”og stjerner skinner og jorden dufter”. Nyd den med den svenske tenor Daniel Johansson.

6. Fangekoret Va, pensiero Verdi: Nabucco

Listens topplaceringer har det til fælles, at de for længst er nået ud af operahusene og har fået et bredt publikum. Det gælder f.eks. Fangernes kor, der er den uofficielle nationalsang i Italien, og herhjemme er kendt som dansktop-melodien Overalt på vor jord. Koret stammer fra Verdis opera Nabucco.

7. Terzetten Hab’ mir’s gelobt Strauss: Rosenkavaleren

Terzet er betegnelsen for musik skrevet for tre vokalstemmer. Her er det et trekantsdrama i Richard Strauss' komiske opera Rosenkavaleren, der ender i en udsøgt trio. Den unge mand i dramaet skal synges af en mezzo-sopran, altså en kvinde i bukserolle, og det gør kun det hele mere pikant. Rollen synges her af Elisabeth Jansson, mens sopranerne Charlotta Larsson og Ditte Højgaard udgør de to kvinder i dramaet.

8. Kærlighedsduetten O soave fanciulla Puccini: La bohème

Det er en af de oftest spillede operaer i verden, Puccinis La Boheme. Den unge digter Rodolfo forelsker sig i Mimi, der bliver uhelbredeligt syg. Også denne opera ender med døden. I duetten har de netop mødt hinanden og kærligheden er løfterig og lys. Kærlighedsduetten synges her af Charlotta Larsson og Daniel Johansson.