Del din julefortælling låge nr. 11

Julemanden bor på Grønland - det ved alle og måske derfor er der en særlig dejlig stemning, når man holder jul i Grønland.

Tove Bredmose er vokset op i Sisimiut i Grønland.

Tove Bredmose husker tilbage på barndommens jul i Sisimiut i Grønland, når hun hører den grønlandske julesang Guuterput.

0:00

Jeg er vokset op i en af de skønneste byer i Grønland, Sisimiut. En pragtfuld by på den grønlandske vestkyst, hvor min far var læge på det nye sygehus. Og der kan jeg bare huske julen fra sygehuset og kirken ganske tydeligt.

Jul i Sisimiut

Julen startede for os d. 24 december hvor alt, hvad der kunne krybe og kravle af personale, patienter og pårørende, var samlet. Først fik vi dansk julemad med flæskesteg og risalamande og det hele. Så gik vi ovenpå, hvor der var en stor sal og her var der et pyntet juletræ. Præsten holdt gudstjeneste for dem, der ikke kunne komme med i kirken.

Og så gik vi samlet op til kirken. Sneen knitrede under vores kamikker, stjernerne lyste. Nordlyset var så flot, som nordlyset kan være, når man er nord for polarcirklen. Kirken lå oppe på et fjeld og der gik vi så i procession op til kirken. Vi havde alle sammen lys i nogle små papirliger og den her procession sneg sig op ad stien. Det lignede en slange og den slyngede sig op ad fjeldet op i... Ja, den endte i kirken, men det var let at forestille sig, at den fortsatte endnu højere op...

Og oppe i den der røde kirke, var der stopfyldt af mennesker. Unge og gamle. Det er en stor del af den grønlandske tradition, at man skal til julegudstjeneste. I den grønlandske kirke passer det med ”lad de små børn komme til mig”. Alle var med, også børn, der blev ammet. Og præsten holdt gudstjeneste på dansk og på grønlandsk, men alle salmerne blev sunget på grønlandsk.

Gudstjenesten blev altid sluttet af med en af de mest vidunderlige salmer, jeg kender: Den grønlandske Guuterput. Og hver gang jeg hører den, kan jeg mærke den stemning der var i den kirke...

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk