Endelig stoppede granatregnen, endelig kunne de kravle op af skyttegravene og begrave de 9 millioner døde.
På søndag er det præcis 100 år siden 1. verdenskrig fandt sin afslutning i en våbenhvile. Du var formentlig ikke født dengang og ved også godt, at verden i den grad har været i krig siden da.
Men ikke desto mindre er det værd at mindes freden efter det, der blev kaldt 'Den store krig', indtil der kom en endnu større. Det er der rig mulighed for i disse dage, hvor freden fejres med en lang række koncerter i både ind- og udland.
Her er tre af dem, du kan opleve i radio og på en skærm nær dig:
Rekvie direkte fra Dublin
Den britiske komponist Benjamin Britten var pacifist og i sit storstilede 'War Requiem' fra 1962 tager han på en dybfølt måde afstand fra krig. Det opfører Den irske radios orkestre, kor og en række solister i St. Patrick-katedralen fredag den 9, november.
Britten havde selv haft 2. Verdenskrig tæt inde på livet, men med teksterne af Wilfred Owen får 1. Verdenskrig også en vigtig rolle i musikken.
- Owen, der blev behandlet for granatchok og som døde i kamp en uge inden krigens afslutning, skriver i en stil, der understreger krigens meningsløshed, fortæller P2-redaktør Esben Tange.
- Og ved at sætte Owens tekster sammen med tekster fra den traditionelle latinske dødsmesse har Britten skabt et enestående værk, der hæver sig over tid og sted.
9. november klokken 19.20 på P2: Fredskoncert - War Requiem. Den irske radios Koncertorkester. Det irske Radiosymfoniorkester og solister.
Koncert med venstre hånd
Fredstraktaten for slutningen af 1. verdenskrig blev underskrevet i Versailles-slottet i Paris, og her sidder et af verdens bedste orkestre klar på 100 årsdagen for våbenhvilen.
Wiener Filharmonikerne spiller blandt andet Ravels Klaverkoncert for venstre hånd, der er skrevet til Paul Wittgenstein, som mistede sin ene arm under 1. Verdenskrig. På programmet er også uddrag af Wagners 'Ragnarok' og Ralph Vaughan-Williams 'Klagesang for to veteraner'.
- Musik befinder sig ofte i en egen verden løsrevet fra politik. Det er spændende, at nogle af den klassiske musiks fineste musikere med denne koncert har lyst til at gå i dialog med den store historie, siger Esben Tange.
11. november klokken 19.00 på DR K: Livekoncert fra Versailles med Wiener Filharmonikerne.
Musik om både krig og fred
Kammerkoret Camerata og deres nye dirigent Sofia Söderberg markerer 100 året for afslutningen af 1. verdenskrig med musik der kredses omkring emnet krig og fred.
- Krigens forbandelse og et behov for fredfyldt skønhed ligger til grund for Kammerkoret Cameratas program, der har musikalske meditationer i centrum, siger P2-redaktør Esben Tange.
Musikken strækker sig fra den engelske renæssance komponist Richard Farrant til ny musik af Peter Bruun og Bo Holten:
- Og med Schöenbergs 'Friede auf Erden' er der lagt op til en koncert med korkunst af den mest forfinede slags.
12. november klokken 19.20 på P2: En Skrøbelig Fred, koncert med Kammerkoret Camerata. Koncerten kan opleves direkte den 6. november i Lindevang Kirke, Frederiksberg, og 11. november klokken 16.00 i Esajas Kirke på Østerbro i København.
(Fotos i musikplayere af: Andrea Castelli og Anders / Flickr)