Det sørme, det sandt … 5 koncerter der får dig i stemning til jul og nytår

Der er fyldt med julens toner i koncertsalene i december – og i din radio, hvor du også kan skyde nytåret ind for fuld musik.

Thomas Agerfeldt Olesen, Bach, Fabio Luisi og Jordi Saval bringer julestemningen frem i decembers koncerter, mens Lorenzo Viotti sørger for opvarmningen nytårsaften. (Foto: Laars Skaaning m.fl. - collage: dr.dk)

Julen handler om gaver, om gran, om hengivenhed – men også om tonerne af fantastisk julemusik.

Der er et utal af koncerter i danske kirker og koncertsale julemåneden igennem. Men du kan også lytte med på P2, hvis du ikke har tid, råd eller mod på at bevæge dig ud i mørke, kulde og muligvis sne.

Se hele programmet her

P2 Koncerten sender en koncert hver aften, og programmet for december måned er naturligvis præget af julen. Og så, i sidste ende, selvfølgelig også nytåret.

Vi har valgt fem koncerter, der bringer dig i stemning til højtiderne – og som du for fleres vedkommende også selv kan gå ud og opleve i levende live. Glædelig jul!

Julemusik fra hele Europa

Tredje søndag i advent bliver det for alvor jul i din radio, når der fra morgen til aften bliver sendt julemusik fra hele Europa.

- Det er europæisk mangfoldighed af den mest elskelige slags – og en af de mest hyggelige og stemningsfulde måder hvorpå man kan komme i julehumør, siger P2-redaktør Esben Tange.

I løbet af 13 timer besøger radiolytterne en lang række europæiske byer hvor der præsenteres julemusik i alle tænkelige afskygninger fra smukke klassiske korværker i Wien til moderne julesange fra Tallinn i Estland. Og fra gyldne messingtoner for messing-ensemble i Umeå i Sverige til julemusik for jazzband i Ungarn.

Undervejs kan du også høre Bachs Juleoratorium med DR VokalEnsemblet og DR SymfoniOrkestret ledet af Marcus Creed.

International julemusikdag. 17. december klokken 9.54 -23.00 på P2.

Ny dansk julemusik a la Aarhus

Aarhus Kulturby 2017 har fået komponisten Thomas Agerfeldt Olesen til at skrive et nyt stykke julemusik

- Alle gode traditioner fortjener fornyelse, derfor bliver det mere en almindeligt spændende at høre Thomas Agerfeld Olesens nye dansk juleoratorium, siger Esben Tange.

Ifølge komponisten selv gør juleoratoriet religionen til eb kendt og tryg ramme, hvor et ellers ikke-religiøst liv kan udfolde sig. Og da han er en komponist, der ofte komponerer med dyb kærlighed til den klassiske tradition, er det et værk, Esben Tange ser frem til:

- Der er al mulig grund til at forvente sig både hjerterum og musikalsk glæde, siger han.

Nyt dansk juleoratorium med Ars Nova Copenhagen, Concert Clemens og Århus Sinfonietta. 11 december klokken 20.00 i Holmens Kirke, København. Koncerten sendes 19. december klokken 19.20 på P2.

Halleluja, Barcelona

Händels 'Messias' er et af julens allermest elskede værker, selvom det faktisk slet ikke hører julen til.

Kort før jul opføres det i Palau de la Musica i hjertet af Barcelona, hvor en af den tidlige musiks mest markante navne, Jordi Saval, står i spidsen for sine catalanske ensember La Capella Real de Catalunya og Le Concert des Nations.

- Hvad end det er jødisk, arabiske eller europæiske barokmusik spiller han det med en ærlighed og en kærlighed, som gør musikken ligefrem og sanselig, siger Esben Tange.

- Med Savals catalanske ensember er der lagt op til en bevægende opførelse, transmitteret direkte fra hjertet af konfliktramte Barcelona.

'Messias' med Jordi Saval. 20. december klokken 20.30 i Palau de la Musica Catalana, Barcelona. Koncerten sendes direkte på P2.

Brændende opførelse af storværk

Franz Schmidts 'Bogen med de syv segl' er en storladen gendigtning af dommedagssynerne fra Johannes Åbenbaring. Et sjældent storværk, som DR SymfoniOrkestrets chefdirigent Fabio Luisi brænder for at præsentere for danskerne.

- Selv om Franz Schmidt med brug af en af bibelens mest hårrejsende tekster giver sig dommedag i vold, venter der sig også et "Halleluja" forude, siger Esben Tange.

Han indrømmer dog, at DR KoncertKoret undervejs skal igennem skærsilden for at lære det meget omfattende og hundsvære korparti, der er en del af værket.

Torsdagskoncert med 'Johannes Åbenbaring'. DR KoncertKoret og DR SymfoniOrkestret dirigeret af Fabio Luisi. 21. december 19.30 i DR Koncerthuset. KOncerten sendes direkte på P2.

Nytårsknald for fuld musik

Der bliver fyldt med musik i konfetti-klassen nytårsaftensdag, når den bare 26-årige dirigent Lorenzo Viotti står spidsen for DR SymfoniOrkestret og klassiske nytårsfavoritter af Offenbach, Brahms og Wiens valsemestre fra familien Strauss.

- De sidste nytårsforberedelser klares bedst med nyklassikeren. Med stortalentet og uimodståeligt charmerende Viotti i spidsen, er der dømt feststemning i P2, siger Esben Tange.

Senere samme dag sender P2 også Berliner Filharmonikernes nytårskoncert med musik af Dvorák, Stravinskij, Richard Strauss og Leonard Bernstein, der i 2018 blev født for 100 år siden. Solisten er den sprudlende amerikanske sopran Joyce DiDonato og på podiet står stjernedirigenten Simon Rattle.

Nytårsgalla med DR SymfoniOrkestret. 29/12 klokken 15.00 og 31/12 klokken 13.00 samt 17.00 i DR Koncerthuset. Koncerten 31/12 klokken 13.00 sendes direkte på P2.

Nytårskoncert med Berliner Filharmonikerne. 29., 30. og 31. december i Kammermusiksaal i Berlin. Koncerten sendes 31. december klokken 18.20 på P2.

Facebook
Twitter