Død og ødelæggelse: 4 koncerter du skal høre mens alting går på hæld

Efteråret banker på døren, og koncertsalene åbner. Her er fire koncerter, du skal høre live eller i din radio.

Der er både krig og forfald på plakaten, når P2 Koncerten hver aften i september sender en koncertoplevelse ud i æteren. Her er det sovjetiske tropper i slaget om Kursk, der fandt sted, mens Sjostakovitj skrev på sin 8. symfoni - og Orson Welles i filmen 'Citizen Kane', hvis filmmusik du også kan høre. (Foto: Laski Diffusion og Keystone (collage: dr.dk) © Laski Diffusion / Keystone)

Sommeren spiller på sidste vers, og kalenderen peger frem mod andre takter: Koldt vejr, mørke og visne blade.

Du kan selvfølgelig drømme om en indian summer, men du kan også forberede dig på sorgerne ved at tage dem lidt på forskud.

Download

P2 Koncerten sender koncerter hver aften i september – her er fire koncerter, du også kan nå at fange live, og som på den ene eller anden måde sætter lyd på en afslutning.

(Foto: Siebuhr /Flickr)

Sidste toner fra Suså

Hver sensommer siden 1993 har folk med øre for ny kompositionsmusik samlet sig på Grønnegades Kaserne i Næstved, når Suså Festival byder på øre- og sindsudvidende toner.

Men nu er det slut, lige om lidt. Denne weekend bliver Suså Festival 2018 nemlig afholdt som den sidste nogensinde.

Du kan se hele programmet for festivalen her. Tænder du for P2 lidt senere på måneden, kan du høre Concorde Ensemble spille irsk musik, som du næppe får serveret sammen med en Guiness på den lokale pub.

Desuden synger Christina Holm Dahl soloværker af komponister som Morton Feldman, Erik Højsgaard og Hans-Henrik Nordstrøm.

Suså Festival: 31. august, 1. og 2. september, Grønnegades Kaserne i Næstved. Koncert med Concorde Ensemble og Christina Holm Dahl sendes i P2 Koncerten onsdag en 12. september 19.20

(Foto: Laski Diffusion © Getty Images)

Tragisk krigsmusik

Under 2. Verdenskrig skød den russiske komponist Dmitrij Sjostakovitj flere symfonier af sted, der afspejler krigens gru og de tragiske, menneskelige omkostninger.

Den mest kendte er den 7. symfoni fra 1942, men det skyldes måske, at den 8. symfoni fra ’43 var bandlyst i Sovjet i ti år efter krigen: Musikken blev anset for at være kontrarevolutionær på grund af dens tragiske og dystre lyd på et tidspunkt, hvor krigslykken lige var vendt, og tyskerne trængt tilbage.

Her 75 år folder DR SymfoniOrkestret musikkens tragiske drama ud under ledelse af den russiske dirigent Alexander Vedernikov. Som opvarming får du Beethovens flammende 3. klaverkoncert med russisk-amerikanske Kirill Gerstein ved tangenterne.

Sjostakovitj: Symfoni no. 8. DR Symfoniorkestret og Alexander Vedernikov. DR Koncerthuset 13. september klokken 19.30. Koncerten sendes direkte på P2.

Den Danske Strygekvartet er Årets P2 Kunstner 2018, og bevæger sig til oktober ud i et vildt Beethoven-maraton over flere dage.

Som en slags opvarmning til det kaster de sig midt i september ud i Faurés Requiem sammen med DR VokalEnsemblet.

Værket fra 1890 handler som alle rekvier om døden, men fokuserer særligt på den evige hvile og trøst. Det er egentlig skrevet for stort orkester og kor, men med den lille besætning skulle de lyse sider træde særligt frem.

Den Danske Strygekvartet og DR VokalEnsemblet: Faurés Requeim. Konservatoriet Koncersal i København den 15. september klokken 19.30. Koncerten sendes på P2 den 17. september 19.20.

(Foto: KEYSTONE © Getty Images)

Filmmusik med gys og mystik

- Rosebud, mumler mediemogulen Kane på sit dødsleje i Orson Welles filmklassiker ’Citizen Kane’ (1941).

Aalborg Symfoniorkester tager stemningen og lyden fra det store lærred ind i Musikkens Hus, når de opfører musik af filmkomponisten Bernard Herrmann. Han har blandt andet også skrevet musik til en stribe Hitchcock-dramaer, ikke mindst de skingre dræbervioliner i ’Psycho’.

Ud over filmmusikken får du også brachisten Lawrence Power som solist i Miklós Rózsas virtuose og intense bratschkoncert.

Facebook
Twitter