Dødsfald: Den finske Komponist Einojuhani Rautavaara død 87 år gammel

Den finske komponist Einojuhani Rautavaara

Den finske komponist Einojuhani Rautavaara er død 87 år gammel. Det skriver Finlands største avis, Helsingin Sanomat i dag. Rautavaara døde onsdag på et hospital i Helsinki som følge af komplikationer efter en operation.

Cantus Arcticus

Rautavaara var den mest kendte finske komponist i sin generation. Hovedværket er nok Cantus Arcticus, koncert for Fugle og Orkester (1972), hvor han blander symfonisk musik med optagelser af fuglesang.

Mange stilarter

Hans syvende symfoni, Angel of Light (1994-95), gjorde ham kendt uden for Finlands grænser i 1990’erne. Den er sammen med orkesterværket Angels and Visitations (1978) og kontrabaskoncerten Angel of Dusk (1980) eksempler på Rautavaara som en spirituel mystiker, der lod sig inspirere af metafysiske og religiøse emner.

Han udviklede en særegen stil, hvor han kombinerede tolvtoneæstetik med treklangsharmonier. En tolvtonesekvens blev således ofte udstyret med treklange ovenpå.

Gennem sin karriere komponerede Rautavaara i mange forskellige stilarter I starten var stilen neoklassisk, men blev siden mere avantgardistisk med elementer af mystisk romantik.

Skrev selv librettoen

Rautavaara skrev i alt otte symfonier, ti operaer, ti koncerter for forskellige instrumenter og en lang række orkester-, vokal, og kammermusikværker. Han skrev altid selv librettoen til sine operaer. Hans sidste opera Rasputin opnåede stor succes, da den blev sat op på Finlands Nationalopera i 2003.

DR Vokalensemblet opførte hans korværk Ave Maria ved en koncerti 2014.

Hør koncerten her

Rautavaara efterlader sig tre børn, Yrja, Markojuhani og Olof.