Dommerpanel kom på overarbejde: Lyttede til over 700 bud på en ny fødselsdagssang

Juryen, der er med til at udvælge Danmarks nye fødselsdagssang, er imponerede over sangenes forskellighed og tematikker.

Philip Faber, der er komponist og chefdirigent for DR Pigekoret, er blandt medlemmerne i juryen, der har fundet frem til de fem finalister i P2s konkurrence om en ny, dansk fødselsdagssang. Juryen måtte lytte sig gennem 700 bud for at finde kandidaterne! (© dr)

Hip hip hurra!

Hjerteligt tillykke!

Gratulerer med dagen!

Der er mange måder at ønske sine kære tillykke med fødselsdagen på. Det har juryen til P2s konkurrence om Danmarks nye fødselsdagssang oplevet på egne ører.

Med over 700 indsendte sange har juryen nemlig været på overarbejde for at finde frem til fem finalister.

- Jeg har været fuldstændig åben for forslag. Men når man har hørt 700 fødselsdagssange, så bliver man glad for sange, som ikke indeholder alt for mange klichéer. Der er nogle oplagte rim, der går igen: Flag og dag og fest og gæst, siger Jens Cornelius, der til daglig er musikjournalist på P2.

Han er en del af den seks mand store jury og er blæst bagover at den store diversitet, de indsendte sange har haft.

- Man kan se, at folk skriver sange ud fra de referencer, de nu har. Det er et tværsnit ned i, hvilken musik danskerne har i blodet i dag, siger Jens Cornelius.

For ham er sangene faldet i forskellige grupper: Der var eksempelvis højskolesangsstilen og de børnesangsagtige sange:

- Og så var der også sange i latin-stil som for eksempel salsa og bossa nova, og mange sange der lød lidt hen ad dansktop eller popnumre, fortæller jurymedlemmet.

Festligt eller melankolsk?

Et af juryens andre medlemmer er forfatteren Dy Plambeck, der i sin udvælgelse af de fem finalesange lagde mærke til, at præmissen om, at fødselsdagssangene skulle være til voksne, havde stor indflydelse på de mange bud.

- Jeg synes sagtens, at man kunne se, at der var lagt op til, at det var en fødselsdagssang til en voksen fødselar. Nogle af dem måske også i lidt for høj grad, hvor det blev lidt for melankolsk i forhold til, at man bliver ældre og snart skal sige farvel til livet, siger hun og forklarer, at en fødselsdagssang som minimum skal være bare lidt festlig.

- Jeg synes, at en god fødselsdagssang sagtens kan indeholde noget mere dybde, eller måske noget melankolsk. Den behøver ikke at være lalleglad. Men den skal alligevel have et moment af at være festlig. Det må ikke være sådan, at når vi har sunget den, så sidder vi alle sammen med tårer i øjnene og tænker på, at livet snart er slut. Det ville være forkert, lyder det fra Dy Plambeck.

Manglen på en ny fødselsdagssang

Jakob Bonderup er højskoleforstander på Engelsholm Højskole og også medlem af fødselsdagsjuryen. Og han er glad for at være med i juryen, fordi han også selv har oplevet, at der mangler en ekstra fødselsdagssang.

- Det var en positiv overraskelse, at der blev indsendt så mange sange, og det er formodentlig også et udtryk for, at det er helt rigtigt set, at vi mangler noget. Det kan jeg også bekræfte fra min hverdag på Engelsholm Højskole. Der lægger sig lidt et låg på, når vi har sunget den samme fødselsdagssang for 15. gang på et semester. Så jeg hilser det velkommen, at vi nu får mere at vælge imellem, siger han.

Og højskoleforstanderen har særligt haft fokus på forskellighed blandt da indsendte sange, når han har vurderet, hvilke fem finalesange, danskerne nu skal til at stemme på.

- Jeg synes faktisk, at vi har fundet en buket af sange, der kan noget forskelligt, og er i forskellige genrekategorier. Og de holder! Men jeg er ret spændt på hvordan fordelingen bliver. Om vinderen bliver én, der minder om noget, vi allerede kender, eller om det bliver en ny variant, siger han.

Udover Jakob Bonderup, Dy Plambeck og Jens Cornelius består de tre resterende jurymedlemmer af Phillip Faber, der er komponist og chefdirigent for DR Pigekoret, Stine Rosengren, operasangerinde, musical-entusiast og vært på P2 og DR K og Michael Møller, der er sanger og sangskriver fra blandt andet The Mountains.

Du kan høre de fem nye fødselsdagssange og stemme på dem på dr.dk/fødselsdag frem til fredag den 4. maj om aftenen.

Vindersangen får titlen som ”Danmarks nye fødselsdagssang”, og en præmie på 10.000 kroner. Vindersangen bliver desuden udgivet i et nodehæfte fra musikforlaget Edition Wilhelm Hansen.

Facebook
Twitter