"Drop mad, drop søvn": Unge talenter har kun haft 15 timer til at løfte kæmpeopgave til i dag

12 unge dirigenter gik mandag aften videre til 2. runde af Malkokonkurrencen - og fik ned til 15 timer til at forberede sig på næste runde.

- Det er musik, jeg har elsket siden jeg var barn, så det er ren forkælelse. Det er ligesom is, siger Ryan Bancroft.

Den 29-årige amerikanske dirigent er heldig at have det sådan med symfonier af komponisterne Mahler og Schumann - for han fik næppe tid til rigtig dessert mandag aften.

Glem mad - glem søvn

Lidt efter klokken 17 i går fik han og elleve andre dirigenter at vide, at de gik videre til 2. runde i Malko-konkurrencen. Derefter trak de lod om rækkefølgen og fandt ud af, hvilke værker, de skulle forberede til 2. runde, som begynder allerede i dag klokken 10.

Ryan skal selv på scenen 11.25. Flere af hans kolleger og konkurrenter har dog lidt længere tid til forberedelse, men den bliver ikke sovet væk:

- Glem mad, glem søvn. Man skal bare terpe, siger Wilson Ng fra Hong Kong i videoen øverst på siden.

Det er nemlig bestemt ikke ikke små trioer, dirigenterne skal have styr på helt ud i spidsen af taktstokken: det er store, tunge symfonier med omkring 100 musikere i orkestret.

Hver af de 12 dirigenter skal både dirigere og tilpasse musikken til deres ønsker, ligesom til en "rigtig" prøve med et symfoniorkester.

Forskellen er bare, at dirigenterne i Malko-konkurrencen kun har 20 minutter at gøre godt med, inden gongen - bogstavelig talt - lyder.

Skal man instruere - eller lade instrumenterne spille?

Allerede i første runde af konkurrencen var det tydeligt at se, at nogen dirigenter brugte megen tid på at instruere og rette til, mens andre brugte meget mere af deres tid på at dirigere orkestret gennem et længere stykke musik.

Ifølge konkurrencens engelske kommentator var der både dirigenter, der kom igennem nåleøjet med mange instruktioner og med mere musik - og en enkelt, der havde sin helt egen hektiske men medrivende stil.

- En gylden regel, enhver dirigent kan følge, er den simple: Lad orkestret spille. Musikere ønsker at spille de noder, der står foran dem, og de bliver frustrerede når de ikke får mulighed for det. Men orkestre som DR Symfoniorkestret kan også lide at blive udfordret og at lære noget nyt, skriver Andrew Mellow på konkurrencens hjemmeside.

Se den hektiske tjekke Petr Popelka instruere i første runde her:

FacebookTwitter