DRs musikere giver legat til et 569 år gammelt orkester

Musikerne i DR SymfoniOrkestret uddelte torsdag aften et legat på 30.000 kroner til deres kolleger i Det Kongelige Kapel.

Det Kongelige Kapels musikere modtog torsdag aften Kammersanger Emil Holms Mindelegat, som musikerne i DR SymfoniOrkestret uddeler. (Foto: Natascha Thiara Rydvald © Det kongelige teater)

Det er sjældent, at en legatmodtager er 569 år.

Det var imidlertid tilfældet torsdag aften, da Det Kongelige Kapel modtog Kammersanger Emil Holms Mindelegat - et legat, som medlemmerne af DRs SymfoniOrkester bestyrer.

Legatet går som regel til én person i musiklivet udenfor DRs SymfoniOrkester. Men i år valgte medlemmerne af DR SymfoniOrkestret altså at give det kollektivt til Det Kongelige Kapel.

- For uden dem ingen kongesang, ’Maskerade’ af Carl Nielsen eller opera. Legatet er samtidig en hyldest til de musikere, der gennem tiden har været, og i dag er en del af besætningen, sagde formanden for DR Symfoniorkestrets musikere, René Mathiesen, da han overrakte legatet fra scenen i DR Koncerthuset under aftenens torsdagskoncert.

Stormombrust orkester

Det Kongelige Kapel. spiller til operaer og andre arrangementer i Det Kongelige Teater - og har faktisk har status af at være et af verdens ældste orkestre. Musikerne i kapellet har været i vælten i flere omgange de seneste måneder.

Først, da Det Kongelige Teater ville fyre hver tiende musiker i orkestret, og musikerne i stedet fik gennemført, at de kunne gå samlet ned i løn og arbejdstid.

Og igen for et par uger siden, da Kulturminister Mette Bock og Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen foreslog at lade Det Kongelige Teater stå for driften af begge orkestre – og samtidig lukke landsdelsorkestret Copenhagen Phil.

- Alle fortjener symfonisk musik i deres nærhed

Og de aktuelle debatter kan ses i takke-ordene fra formanden for Det Kongelige Kapel:

- I denne tid, hvor orkesterområdet kan se frem til en omkalfatring, er det værd at bemærke, at vi ikke blot er tilfældige samlinger af musikere som kan sættes sammen efter forgodtbefindende, men ensembler med unik identitet. Det tager årtier, endog århundreder at bygge den klang og den ekspertise op som hvert enkelt orkester besidder, skriver bratschisten Alexander Øllgaard:

- Den danske symfoniske tradition er rig, og alle i Danmark fortjener muligheden for levende symfonisk musik i deres nærhed.

Kammersanger Emil Holms Mindelegat er på 30.000 kroner og bliver uddelt for ”en ekstraordinær indsats for musikken”. Legatet er opkaldt efter DRs første chef, kammersanger Emil Holm, der også grundlagde DR SymfoniOrkestret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk