Druk, hor og munkekor: Se 3 højdepunkter fra populært og udskældt musikværk

'Carmina Burana' er blevet kaldt primitivt og udskammet for komponistens forhold til nazismen. Se DR SymfoniOrkestret spille det her.

Du har måske set det i en film eller hørt det i en reklame: 'Oh Fortuna, Velut luna, Statu variabilis'...

Carl Orffs 'Carmina Burana' er et af de mest populære og samtidig mest udskældte stykke klassisk musik fra det 20. århundrede.

Populært, fordi det med massive rytmer og smældende korstemmer brøler af liv og urkraft - lidt ligesom rockmusik.

Udskældt, fordi værket blev uropført i Nazityskland og ifølge kritikere deler nazisternes kunstsyn. Carl Orff samarbejdede også selv med nazi-styret.

Lige før jul opførte DR SymfoniOrkestret, DR KoncertKoret og Københavns Drengekor 'Carmina Burana' med chefdirigent Fabio Luisi på podiet. Se tre højdepunkter i playeren øverst - og læs en kort forklaring på hver del af værket herunder.

Ugudelige tekster fundet i et kloster

*Carmina Burana' er bygget over sange fra 1200-tallet i sydtyske Bayern. Manuskriptet blev fundet på et kloster i Benediktbeuren, men indholdet er ikke særlig religiøst, men temmelig verdsligt:

Første del af 'Carmina Burana' handler om forårets spirende liv. Efter fire sange i midten om livet på kroen afsluttes værket med sange om forelskelse, kurmageri og sex:

- Beskrivelsen af pubertær liderlighed i 'Tempus est iocundum' er både grinagtig og realistisk, når de unge mænd og piger kæmper med at beholde deres dyd, mens Guds øje i det høje ser på, siger P2-redaktør Jens Cornelius.

Ecce Gratum

"En elendig sjæl er han, som ikke lever eller begærer under sommerens styre. Ah!" lyder det i sangen, hvor isen smelter, violette blomster springer i flor og foråret dier ved sommerens bryst.

In Taberna quando sumus

"Når vi er på værtshuset, tænker vi ikke på, hvordan vi bliver til støv", lyder det i begyndelsen af sangen, der derefter fortæller om druk og spil - og endnu mere druk.

For alle drikker, fastslår teksten. Både soldater, præster, sorte, hvide, kloge, dumme, og så videre... skål!

O Fortuna

Den mest kendte del af 'Carmina Burana' både indleder og afslutter værket, så det bliver en cyklus.

"Oh, lykke, som månen er du foranderlig", hedder det i de første linjer om det hvirvlende lykkehjul, hvor velvære er forgæves og altid forsvinder i det rene ingenting.