Engelsk forskning: Din mad smager 10% bedre med musik til

Klavermusik til maden gør den sødere, messing fremmer det bitre. Kan man så sige, at musik er en smagssag?

  • Hvis du lytter til musik, mens du spiser, kan det påvirke din smagsoplevelse med op til 10 procent.
  • Hvis flymad skal smage godt, skal det krydres med musik.
1 / 2

De fleste af os ved lige nøjagtig hvilken musik vi skal finde frem, hvis humøret skal i top. Og modsat, hvad vi lytter til, når humøret er i bund. Men de færreste ved måske, at sindsstemninger ikke er det eneste, musik passer til: Forskning viser, at musik understøtter og forstærker smagsoplevelser i forbindelse med mad.

Det er forskere fra Oxford University, som i 2014 præsenterede de smagfulde forskningsresultater. Hvis du lytter til musik, mens du spiser, kan det påvirke din smagsoplevelse med op til 10 procent. Men det er ikke ligemeget, hvad du lytter til.

Messinginstrumenter fremmer den bitre og stærke smag i maden. Klaverets lyse klange sætter skub i den søde smag, mens opera kalder på den bitre kaffe. Sagt på en anden måde, højfrekvente lyde er hovedsageligt forbundet med sure og søde smage, mens lavfrekvente toner bliver parret med den bitre smag.

Musikken faldt til jorden

Der findes vel næppe noget mad, der smager værre, end flymad. Det ved selv flyselskaberne. For ikke nok med at maden som udgangspunkt ikke er den største smagsoplevelse; i de højere luftlag bliver den yderligere forringet af motorstøj, som sætter en dæmper på høresansen og dermed på smagsoplevelsen. Det måtte der gøres noget ved, tænkte man i British Airways. Og hvad var mere nærliggende, end at gøre forsøget med velklingende musik til maden, en såkaldt musikmenu.

Fra British Airways’ hovedkontor i London lyder det dog nu, at selskabet har droppet musikmenuerne igen. Det blev simpelthen for besværligt. Endda selvom deres flygæster fandt det både spændende og sjovt med musik til maden.

Musikmenuerne faldt med andre ord til jorden med et brag. Maden smager stadig af pap - og dog: Du kunne jo tage din egen musik-menu med næste gang du letter …

Tab et par kilo med Debussy

De spændende resultater får jo en til at tænke på, hvad vi så kan bruge musikken til, ud over at nyde den? Man kunne jo overveje, om der skulle skæres lidt ned for sukkerforbruget ved at tilsætte musik i stedet. Hvad med at kombinere middagen med klavermusik af Debussy - så kunne man vel spare 10 % af sukkeret? Eller en indisk ret kunne få lidt ekstra spice med indisk sitarmusik og de franske frølår ville smelte på tungen til fransk musettemusik.

  • Chokolader fra chokolatier Peter Svenningsen
1 / 2

Stines Søndag med chokoladesmag

Der er dog ingen grund til at gå til yderligheder. For eksempel smagte jeg nogle fortrinlige chokolader i Stines Søndag forleden uge. Og der ville jeg altså være ked af at få Debussy i stedet.

Musik er ikke kun til øret, men også til ganen. Jeg konkluderer hermed: Musik ER en smagssag!

Stines musik-menu