Engelsk forskning: Din mad smager 10% bedre med musik til

Klavermusik til maden gør den sødere, messing fremmer det bitre. Kan man så sige, at musik er en smagssag?

De fleste af os ved lige nøjagtig hvilken musik vi skal finde frem, hvis humøret skal i top. Og modsat, hvad vi lytter til, når humøret er i bund. Men de færreste ved måske, at sindsstemninger ikke er det eneste, musik passer til: Forskning viser, at musik understøtter og forstærker smagsoplevelser i forbindelse med mad.

Det er forskere fra Oxford University, som i 2014 præsenterede de smagfulde forskningsresultater. Hvis du lytter til musik, mens du spiser, kan det påvirke din smagsoplevelse med op til 10 procent. Men det er ikke ligemeget, hvad du lytter til.

Messinginstrumenter fremmer den bitre og stærke smag i maden. Klaverets lyse klange sætter skub i den søde smag, mens opera kalder på den bitre kaffe. Sagt på en anden måde, højfrekvente lyde er hovedsageligt forbundet med sure og søde smage, mens lavfrekvente toner bliver parret med den bitre smag.

Læs om forskningsresultaterne fra Oxford.

Musikken faldt til jorden

Der findes vel næppe noget mad, der smager værre, end flymad. Det ved selv flyselskaberne. For ikke nok med at maden som udgangspunkt ikke er den største smagsoplevelse; i de højere luftlag bliver den yderligere forringet af motorstøj, som sætter en dæmper på høresansen og dermed på smagsoplevelsen. Det måtte der gøres noget ved, tænkte man i British Airways. Og hvad var mere nærliggende, end at gøre forsøget med velklingende musik til maden, en såkaldt musikmenu.

Fra British Airways’ hovedkontor i London lyder det dog nu, at selskabet har droppet musikmenuerne igen. Det blev simpelthen for besværligt. Endda selvom deres flygæster fandt det både spændende og sjovt med musik til maden.

Musikmenuerne faldt med andre ord til jorden med et brag. Maden smager stadig af pap - og dog: Du kunne jo tage din egen musik-menu med næste gang du letter …

Læs og lad dig inspirere af musikmenuen fra British Airways.

Tab et par kilo med Debussy

De spændende resultater får jo en til at tænke på, hvad vi så kan bruge musikken til, ud over at nyde den? Man kunne jo overveje, om der skulle skæres lidt ned for sukkerforbruget ved at tilsætte musik i stedet. Hvad med at kombinere middagen med klavermusik af Debussy - så kunne man vel spare 10 % af sukkeret? Eller en indisk ret kunne få lidt ekstra spice med indisk sitarmusik og de franske frølår ville smelte på tungen til fransk musettemusik.

Stines Søndag med chokoladesmag

Der er dog ingen grund til at gå til yderligheder. For eksempel smagte jeg nogle fortrinlige chokolader i Stines Søndag forleden uge. Og der ville jeg altså være ked af at få Debussy i stedet.

Hør her, hvor godt de fyldte chokolader smagte tilsat musik.

Stines Søndag

Musik er ikke kun til øret, men også til ganen. Jeg konkluderer hermed: Musik ER en smagssag!

Stines musik-menu

P2 LIVElige nu
P2 Koncerten

Kodály fra Ungarn - direkte fra Müpa Kulturhus i Budapest. Zoltan Kodály: Psalmus Hungaricus, for tenor, kor og orkester. Symfoni, C-dur. Nyári este (Sommeraften). Budavári Te Deum. Tünde Szabóki, sopran. Bernadett Wiedemann, alt. István Horváth, tenor. István Rácz, bas. Ungarns Radios Kor og Orkester. Dirigent: Tamás Vásáry. Vært: Jakob Wivel. www.dr.dk/p2koncerten