Få dage før premiere: Ballade om operaprojekt til millioner

Med få dage til premieren har Odense Symfoniorkester fyret instruktøren på den stort opsatte Nibelungens Ring. Nu strides parterne om, hvorvidt der er styr på operaen.

Det skulle være en storslået gave til Odenses nye musik- og teaterhus Odeon. Men nu er instruktøren af den store opera Nibelungens Ring blevet fyret og bekymringen for om operaen når i mål vokser. Arkivfoto DR Fyn. (Foto: Thea Bjørn © DR FYN)

Kun få dage før premieren på den stort anlagte Wagner-opera ”Nibelungens Ring” i Odense er instruktøren blevet fyret, og debatten om, hvorvidt projektet overhovedet er holdbart, er brudt ud i lys lue.

I flere fynske medier siger den nu fyrede instruktør, hollandske Annechien Koerselman, at Odense Symfoniorkester og organisationen bag slet ikke er gearet til så stor en produktion.

- Hvis du vil lave "Ringen", skal du være forberedt til tænderne. Jeg havde forberedt mig med mit team, men da jeg kom, var der slet ikke styr på organiseringen. Jeg har aldrig prøvet noget lignende, siger Koerselman til fyens.dk.

Annechien Koerselmann begrunder også sin afsked med, at to af solisterne ikke var med på hendes ideer og koncept til Ringen i Odense.

- Bliver de overhovedet klar?

Hos Den Fynske Opera, der har fulgt projektet udefra, ser direktør Thomas Storm også med bekymring på det odenseanske prestigeprojekt.

Ifølge Thomas Storm tager det normalt seks uger at sætte én opera op. Odense Symfoniorkester skal levere fire - på samme tid.

- Min største bekymring er, om man kan nå at få et produkt, der er i høj nok kvalitet. De har ekstremt travlt, og jeg kan blive bekymret for, om de overhovedet når at blive klar til premieren, siger Thomas Storm til P4 Fyn.

Men det er der ingen grund til, siger symfoniorkesterets chef, Finn Schumacker:

- Vi arbejder videre med de koncepter, der var lagt, og vi helt klar en forventning om at nå i mål til 22. maj. Vi har nogle af verdens mest erfarne Wagner-sangere på castet og en skarp tidsplan, som jeg er sikker på holder, siger Finn Schumacker.

Han kan ikke genkende kritikken af, at der skulle være styr på tingene med den store Wagner-opsætning.

- Vi har gjort hvad vi kunne, men Annechien er vant til at arbejde med et hold, der arbejder på en anden måde, end vi gør her. Det lykkedes ikke at få samarbejdet til at køre optimalt. Wagner kræver mere end 100 procent af alle medvirkende, og derfor var jeg nødt til at finde andre kræfter, siger Finn Schumacker.

Ny instruktør ind i en fart

Odense Symfoniorkester har med kort varsel hyret den tysk-iranske instruktør Jasmin Solfaghari til at føre Nibelungens Ring i mål i Odense.

Ringen har premiere 22. maj i Odeon i Odense og har et samlet budget på 16 millioner kroner.

Det er blandt andet støttet af A.P. Møller Fonden og Odense Kommune.

Netop Odenses støtte til prestigeprojekter har tidligere været i fokus blandt andet med tilskud til en omstridt koncert med Paul Simon og Sting i 2015.

Facebook
Twitter