Første gang i historien: Dansk dirigent headhuntet til amerikansk orkester

Når Thomas Dausgaard begynder som musikchef for Seattle Symphony, er det første gang, at en dansker skal være chef for et amerikansk orkester.

Thomas Dausgaard fungerer lige nu som chefdirigent for BBC Scottish Symphony Orchestra. (Foto: Bjarke Bo Olsen © Scanpix)

Den danske dirigent Thomas Dausgaard har skrevet kontrakt som musikchef for Seattle Symphony.

Det er en udnævnelse, som er bemærkelsesværdig, for det er nemlig første gang, at en dansker skal være chef for at et amerikansk symfoniorkester.

- At lave musik med Seattle Symphony er meget specielt for mig, fortæller Thomas Dausgaard.

- Jeg elsker byen Seattle og den store, naturlige skønhed i denne magiske del af verden. Det er med dybfølt glæde og ære, at jeg ser frem til at blive chefdirigent i Seattle Symphony.

"Elektrificerende koncerter"

Den danske dirigent har været fast gæstedirigent i orkestret siden 2014. Her er man også glade for, at kontrakten nu er underskrevet.

- Thomas' samarbejde med vores musikere er grundet i dyb, gensidig respekt og beundring, udtaler orkestrets bestyrelsesformand, Leslie Jackson Chihuly.

- Hans dybe forhold til orkestret er resulteret i nogle af de mest elektrificerende koncerter, vi har hørt i Benaroya Hall (hvor orkestret holder til, red.) de seneste år.

Seattle Symfoniorkester er ikke så kendt på vores breddegrader. Men i USA nyder orkestret stor anerkendelse og har blandt andet vundet flere Grammy'er for deres indspilninger af værker af den franske komponist Henri Dutilleux.

Lige nu er Thomas Dausgaard chefdirigent for BBC Scottish Symphony Orchestra, og tidligere har han blandt andet svunget dirigentstokken for Svenske Kammerorkester og DR Symfoniorkestret, hvor han også er æresdirigent.

Thomas Dausgaard har første arbejdsdag med Seattle Symphony i september 2019.