GRAFIK Copenhagen Phil og alle de andre: Kend dit orkester

Penge fra Copenhagen Phil skal styrke fire landsdelsorkestre, der fra Aalborg til København, fra underholdning til opera i alt tæller otte symfoniorkestre. Lær dem alle at kende her.

Kulturminister Mette Bock (LA) har meldt ud, at landsdelsorkestret Copenhagen Phil skal beskæres med otte millioner kroner i offentlig støtte. Pengene skal i stedet styrke landsdelsorkestrene i resten af Danmark:

Fire orkestre i Jylland og på Fyn.

Men i alt er der faktisk otte symfoniorkestre i Danmark. Her får du overblik over, hvem de er - og hvor de ligger i landet.

Aalborg Symfoniorkester

Grundlagt 1943 som Aalborg By-orkester. Orkestret er landsdelsorkester for Nordjylland og spiller i Musikkens Hus, der blev åbnet i 2014.

Der er 65 musikere orkestret, der ud over egne symfonikoncerter samarbejder med blandt andet Den Jyske Opera, Det Kongelige Teater - og til september med selveste Ole Henriksen!

Orkestret fik i 2016 20,4 millioner kroner i statsstøtte ifølge Danmarks Statistik.

Aarhus Symfoniorkester

Orkestret blev i 1935 grundlagt som Aarhus By-Orkester - Jydsk symfonisk Orkester og er landsdelsorkester for Midtjylland.Siden 2007 har orkestret spillet i Symfonisk Sal, en ny tilbyning til musikhuset i Aarhus.

Orkestret har i dag 64 fastansatte musikere. Ud over egne koncerter samarbejder orkestret også med blandt andre Den Jyske Opera og har fx koncerter målrettet børn og familier, blandt andet med Martin Brygmann og Jakob Stegelmann.

Orkestret fik i 2016 20,8 millioner kroner i statsstøtte ifølge Danmarks Statistik.

Odense Symfoniorkester

Odense Symfoniorkester blev grundlagt i 1946, men agerede teaterorkester fra omkring år 1800.

Siden har landsdelsorkesteret udviklet sig til et moderne symfoniorkester i rivende udvikling. Ved grundlæggelsen havde symfoniorkesteret 22 musikere, men er i dag vokset til 73 fastansatte medlemmer, der årligt giver ca. 100 koncerter.

Repertoiret spænder fra barok til moderne musik.

Orkestret fik i 2016 20,9 millioner kroner i statsstøtte ifølge Danmarks Statistik.

Danmarks Underholdningsorkester

Underholdningsorkestret blev udskilt fra DR i januar 2015. Det nye, selvstændige orkester er et 'projektorkester', hvor musikerne ikke er fuldtidsansatte, men får penge for hvert arrangement.

Orkestret spiller både klassisk musik og mere underholdende genrer.

Orkestret er er sikret 1,5 million kroner årligt på finansloven til og med 2020.

Sønderjyllands Symfoniorkester

Sønderjyllands Symfoniorkester blev landsdelsorkester i 1963, men rødderne går helt tilbage til 1936, hvor organist Haakon Elmer overtog et strygeorkester som dirigent.

Siden 1963 har Sønderjyllands Symfoniorkester tiltrukket cremen af danske såvel som internationale musikere.

Orkestret består i dag af 65 musikere og har omkring 160 arrangementer om året.

Orkestret fik i 2016 39,7 millioner kroner i statsstøtte ifølge Danmarks Statistik.

Copenhagen Phil

Copenhagen Phil er et orkester med mange ansigter.

Det 70 musiker høje symfoniorkester fra 1843 går i dag under sit officielle navn, men agerede før sæson 2013/ 2014 både Sjællands og Tivolis Symfoniorkester – alt efter rammen og sæsonen.

Copenhagen Phil er nemlig landsdelsorkester i vinterhalvåret og husorkester i Tivoli i sommerhalvåret, og det dirigeres blandt andre af japanske Toshiyuki Kamioka.

Orkestret fik i 2016 40,7 millioner kroner i statsstøtte ifølge Danmarks Statistik.

Det Kongelige Kapel

Det Kongelige Kapel er intet mindre end verdens ældste orkester.

Med en lang og traditionsrig historie, der går helt tilbage til 1448, har orkesteret akkompagneret alt lige fra kongekroninger til opera-, ballet- og teateropsætninger på Det Kgl. Teater.

Store dirigenter og komponister som Richard Strauss, Igor Stravinskij og Leonard Bernstein har i årenes løb arbejdet med Det Kongelige Kapel, der snart får en ny chefdirigent i russiske Alexander Vedernikov.

Det Kongelige Kapel indgår i Det Kgl. Teaters budget.

DR SymfoniOrkesteret

DR SymfoniOrkestret er ikke kun det ældste ensemble i DR, men også et af verdens ældste radiosymfoniorkestre.

Symfoniorkesteret debuterede i 1925 med bare 11 musikere, men blev siden udvidet og tæller i skrivende stund 106 fastansatte musikere, der dirigeres af italienske Fabio Luisi.

DR SymfoniOrkestret er finansieret gennem DRs licensmidler.

FacebookTwitter