Hjerneforsker: Musik er ligeså vigtigt som mad og sex

Peter Vuust har 'Musik på hjernen', hvilket også er titlen på hjerneforskeren og jazzmusikerens seneste bog, der handler om, hvad der sker, når vi lytter og spiller musik - også klassisk musik.

Peter Vuust besøgte Stines Søndag - og iklædte sig blandt andet en hjerne-hue for at vise, hvor i hovedet nydelsen af musikken sidder.

For mange teenagere er det nok et uvant problem ikke at kunne skændes med sine forældre.

Ikke desto mindre var det, hvad Peter Vuust oplevede i barndomshjemmet i Åbyhøj. Ligegyldigt hvad kunne han simpelthen ikke finde på noget at skændes om med sin ”sådan helt fantastiske” far.

Lige indtil han fandt ud af, at The Beatles snildt kunne brolægge det forsinkede oprør overfor forældrene, der kun lyttede til én bestemt genre:

- Da jeg var ung, brugte jeg beatmusikken til at markere, at jeg i hvert fald ikke hørte klassisk musik ligesom mine forældre, griner den i dag 55-årige musiker og hjerneforsker i P2-programmet ’Stines Søndag’.

Vi er alle aber, når vi hører musik

At Peter Vuust brugte musikken til at træde egne fodslag, er ikke forbeholdt de få.

Snarere bruger noget nær alle mennesker musik som genvej til identitet og fællesskab, mener Peter Vuust, der netop har udgivet bogen ’Musik på hjernen’:

- Musikken er en ufarlig grund, hvor vi kan have nogle meningsudvekslinger, der virker mellem os. Her kan vi komme til at fungere bedre sammen som gruppe, og samtidig sige, at vi i hvert fald ikke tilhører ’dem, derovre på den anden side’, siger Peter Vuust og fortsætter:

- For eksempel bruger mange akademikere musikken til at fremstå særligt intellektuelle. Så hører man opera eller klassisk musik, men jeg hører altså stadig Beatles, griner han.

Hvorfor musikken?

Det er noget af en mundfuld, han gaber over i sin aktuelle bog, men den fylder faktisk ikke meget mere end 300 sider.

Den nye bog handler om forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner, om musikkens sociale betydning, om menneskets musikalske udvikling og ikke mindst, hvordan hjernen bearbejder musik.

- Vi spiser for at overleve, har sex for at opretholde arten, indsamler viden for at udvikle os og optimere vores overlevelsesmuligheder, men hvorfor musikken?, spørger Peter Vuust og svarer selv:

- Det ældste musikinstrument er 40.000 år gammel, og det peger på, at musik ikke kun har haft en æstetisk funktion. Ellers ville evolutionen for længst have droppet den! Musik er næsten ligeså vigtigt for os som mad og sex.

Peter Vuust peger på, at musikken har en rituel funktion i menneskers liv - på tværs af velsagtens alle kulturer:

- Der er mange forskellige ritualer, vi skal igennem i løbet af et liv, og til dem hører sig altid musik. Begravelser, fødselsdage, bryllupper eller bare det at chille. Vi har brug for musik til hver en tid, siger han.

Musik har en særlig dimension

Peter Vuust står selv tidligt op om morgenen og øver på sin kontrabas fra klokken 6.30 til 7.10 - 40 minutter. Hans far havde stort set samme ritual med den væsentlige forskel, at hvor faren spillede klassisk musik, spiller Peter Vuust bas som jazzmusiker.

Også når det gælder hjernen, synes han at rytmisk musik er det mest interessante. Det har nemlig en egenartet dimension, man ikke finder andetsteds på det kulturelle landkort.

- Hvis noget groover eller swinger, så forbinder man det med rytmisk musik. Det er en følelsesmæssig påvirkning specifikt for genren, der kan få os op af stolene og ud på dansegulvet, siger Peter Vuust.

Alligevel er der ét stykke klassisk, der bliver ved med at hjemsøge ham: 2. satsen fra Mozarts hornkoncert:

- Jeg hører ikke særligt meget klassisk musik, men det her minder mig så meget om min far, siger han og giver et bud på, hvorfor klassisk musik ikke giver samme skub til at svinge trælåret.

- Klassisk musik har en æstetisk dimension, fordi vi ofte sidder ned og lytter til det i fællesskab. Det er jo ikke som når Pharrells ’Happy’ vælter ud af æteren og næsten tvinger en til at danse, siger Peter Vuust.

'Musik på hjernen' udkom 6. april på forlaget People's Press.