Hør det danske kor-håb: Aarhusiansk kor skal med til Eurovision

Når der på lørdag for første gang holdes Eurovision Choir of the Year er det med Akademisk Kor Århus som det danske vinderhåb på scenen.

- Det bliver super fedt at skulle repræsentere sit land derovre for så mange mennesker og så mange kor. Det bliver en kæmpe, kæmpe oplevelse at skulle synge for dem.

Sådan lyder det fra Mathias Myrthue Justesen, der er en af de danske korsangere, der lørdag skal på scenen i Riga, Letland for at dyste om at blive Europas bedste kor.

Om Akademisk Kor Århus

Akademisk Kor Århus blev dannet i 1985 og dirigeres i dag af Ole Faurschou.

Han debuterede som kordirigent i 2003 fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har desuden studeret orkesterdirektion ved 'Universität für Musik und Darstellende Kunst' i Wien.

Koret er et professionelt arbejdende, klassisk amatørkor. Repertoiret er især nyere dansk og nordisk kormusik.

Konkurrencen, der hedder Eurovision Choir of the Year, afholdes for allerførste gang i år, og det danske kor Akademisk Kor Århus repræsenterer Danmark.

- Jeg glæder mig mest til, at vi skal synge på en helt anden måde end vi plejer. Vi er vant til at synge en masse koncerter i kirker og sådan noget, men det her med at skulle synge i sådan en stor sal, det bliver fedt, siger Malene Rohden, der også er med i Akademisk Kor Århus.

- Vi er enormt gode til at have vildt meget intensitet og nærhed i vores sang, og det her med at prøve at få det ud til så mange, det bliver vildt spændende og en stor udfordring. Og så bliver det fedt at høre alle de andre kor, siger hun.

Hør koret i videoen øverst i artiklen.

Et kor er ét instrument

Det aarhusianske kor består af 30 sangere i alderen 20-35 år - mange med tilknytning til musiklivet omkring Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

Koret har de senere år blandt andet turneret i Canada, Kina, USA og flere steder rundt i Europa.

Faktisk er koret heller ikke uvant med at vinde korkonkurrencer, da Aarhus-sangerne i 2015 sikrede sig sejren i konkurrencen ’Musica Sacra a Roma’ i Rom.

- Det, der er fedt ved at være med i et kor, det er det sammenhold, man har omkring musikken og den kærlighed, man har til musikken. Og så synes jeg, det er fedt at vi står som ét instrument, en samlet stemme, siger Mathias Myrthye Justesen.

Hvad giver det at være en del at et kor? Det fortæller nogle af medlemmerne om her:

Usikkert om konkurrencen fortsætter

I Riga vil Akademisk Kor byde på sangene ’I Seraillets Have’ med tekst af J. P. Jacobsen og musik af Wilhelm Stenhammar samt ’Wiigen-Lied’ med tekst af Adolf Wölfli og Ole Sarvig og musik af Per Nørgård.

- Men det bliver nok skrækkeligt at se sig selv i tv, griner Louise Brinch Seidelin, der er formand for Akademisk Kor Århus.

- Men nu skal vi øve det rigtigt meget, så jeg tror, det ender med at blive rigtig godt. Og jeg glæder mig faktisk til at se det hele udefra. Normalt når man står og synger, så hører man kun dem omkring en selv, så den her oplevelse bliver meget spændende, siger hun.

Akademisk Kor Århus består af 30 unge sangere i alderen 20-35 år. (Foto: Thomas Juul)

Hvert kor får højst seks minutter til deres optræden til konkurrencen i morgen aften.

Vinderen findes af en jury, der blandt andet består af den lettiske mezzosopran Elina Garanca, som er kendt fra mange internationale operascener, og den engelske komponist, dirigent og producer John Rutter, som har arbejdet med kormusik i mange år.

Men hvad nu, hvis I vinder - hvad sker der så?

- Ha ha, så tror jeg bare, vi går helt amok, siger Louise Brinch Seidelin og Malene Rohden er enig:

- Vi skal nok også have en drink!, siger hun.

- Det ville jo bare være helt fantastisk, siger Mathias Myrthue Justesen.

Der er endnu ikke taget stilling til, om Eurovision Choir of the Year skal holdes hvert år. Det tager EBU stilling til efter sommerens korkonkurrence, ligesom DR beslutter, om Danmark i så fald også skal være med fremover.

Eurovision Choir of the Year sendes live fra Riga på DR K i morgen aften den 22. juli klokken 20.

Hvad er Eurovision Choir of the Year?

  • LTV, der er Letlands svar på DR, producerer showet, som bliver sendt til tv-kanalerne i de lande, der medvirker, samt streamet til hele verden.
  • Det er det europæiske tv-samarbejde EBU (European Broadcasting Union), der lancerer den nye sangkonkurrence. Eurovision Choir of the Year er i familie med Eurovision Song Contest, men her er det Europas bedste amatørkor, der skal konkurrere om titlen om at blive årets bedste Eurovision-kor.
  • Showet bliver sendt direkte på DR K den 22. juli klokken 20.00.
  • Udover Danmark deltager Østrig, Belgien, Estland, Tyskland, Letland, Slovenien, Ungarn og Wales i det to timer lange program, som EBU arrangerer i fællesskab med blandt andre Interkultur, der er vant til at afvikle kor-konkurrencer over hele verden.

P2 LIVElige nu
Grammofon

- med Iben H. Mogensen. Ikke så meget snak ... www.dr.dk/p2 (Sendes også i morgen 6.05).