Hør og stem: Kan du lide den nye melodi til Sankthans-sangen?

Der findes i forvejen to melodier til Midsommervisen - men nu blander en tredje sig i kampen om danskernes stemmer ved bålene.

Nederst i artiklen kan du stemme på den Sankt Hans-melodi, du bedst kan lide.

Vi elsker vort land, men ved midsommer mest...

De fleste danskere kender godt Holger Drachmanns 'Midsommervisen' - men vi er ikke enige om den "rigtige" melodi: Nogle synger den på Shu-Bi-Duas nye, andre efter P. E. Lange-Müllers oprindelige noder.

Nu har musikeren Nikolaj Busk fra Dreamer's Circus givet danskerne en tredje mulighed: En helt ny melodi, som du kan høre og se med DR PigeKoret i videoen herover.

- Man kunne stille sig selv spørgsmålet: Er det virkelig nødvendigt med en ny melodi, når der allerede findes to?, medgiver Nikolaj Busk.

Den danske sang er helt inde i knoglerne

Han elsker selv begge de andre melodier til teksten, selvom Lange-Müllers ofte bliver beskyldt for at være for indviklet, og Shu-Bi-Duas bliver kaldt for simpel.

I det hele taget er han bevidst om værdien af den gode, danske sangskat:

- Helt ufrivilligt har de trængt sig ind i knoglerne og sidder bare dybt derinde. Man skal bare høre en lille tekststrofe eller melodistrofe, og så vækker det en følelse med det samme. Det er en arv, vi har, siger han.

Artiklen fortsætter under boksen.

Lyt til de to andre melodier

0:00
0:00

Håber den nye melodi vinder frem

Alligevel takkede han ja til opgaven: At finde på en ny, tredje melodi til Midsommervisen.

- Igennem adskillige forsøg dukkede der lige pludselig en melodi op, som har fået sin egen karakter, og som måske kan være den tredje, nye Sankthans-melodi, man synger omkring bålet - vi får se!, siger komponisten.

Herunder kan du høre de to tidligere versioner - og stemme på, hvilken af de tre midsommer-melodier, du bedst kan lide:

FacebookTwitter