Hurra! Her er hele Danmarks nye fødselsdagssang - og en vildt glad vinder

'Fantastiske fødselar' er vinder af P2’s konkurrence om en ny fødselsdagssang til danskerne.

Når du fremover skal fejre fødselsdag for voksne, behøver I ikke længere synge om at gå hjem fra skole eller den med instrumenterne.

I stedet kan du vælge sangen 'Fantastiske fødselar', der netop er blevet valgt af

DRs
brugere som Danmarks nye fødselsdagssang.

Vindersangen kan du høre i videoen ovenfor - og tekst og musik er skrevet af 36-årige Marianne Søgaard

- Jeg elsker fællessang, og det har jeg altid gjort. Jeg synes, vi mangler en fødselsdagssang for voksne, som kan bruges til at fejre det

ritual
vi har, når vi holder fødselsdag, siger Marianne Søgaard, der blev vildt glad og fik kuldegysninger, da hun fik at vide, at hun vandt.

Fantastiske fødselar

Tøhø-stemningen ud af sangen

For mange lyder det lidtmærkeligt, når familie og venner synger 'I dag er det Oles fødselsdag' for en voksen, som ikke har siddet på skolebænken i 10 år eller mere.

Derfor bad P2 og dr.dk/klassisk i begyndelsen af året lyttere og brugere om at indsende deres bud til en ny fødselsdagssang, som også er til voksne. Over 700 bud kom ind - og blandt dem udvalgte fagjuryen fem finalister, som brugerne på dr.dk kunne stemme på i begyndelsen af maj.

Og resultatet var altså en sejr til Marianne Søgaards sang.

Det er dog heller ikke første gang, hun skriver musik og sangtekster. Hun er uddannet fra Rytmisk Konservatorium i København, har selv udgivet musik under sit kunstnernavn Oui Mari og arbejder som musiklærer på Silkeborg Højskole.

Du kan selv synge med på karaoke-versionen af 'Fantastiske fødselar' her - artiklen fortsætter nedenfor:

Selvom hun synes, at de gamle, kendte fødselsdagssange som 'Den med instrumenterne' og 'I dag er det Oles fødselsdag' er gode, så mener hun, at der mangler lidt eksistentialisme i sangene.

Derfor har hun taget lidt af ’tøhø’-stemningen ud af klassikerne, men alligevel forsøgt at gøre den nye sang festlig.

- Jeg ville gerne have noget med om, at vi kan glæde os over at være i live. Når vi er børn, tror vi, at vi lever for evigt, men når vi bliver voksne, ved vi, at vi har en udløbsdato. Selvom sangen ikke taler om døden, så ved vi, det er et grundvilkår, og derfor handler den om glæden ved at være i live.

Sangen er allerede indført på højskole

- Voksne kan have det ambivalent ved at fylde år, og mange vil egentlig helst have, at de sætter det på pause. Men jeg synes, vi skal fejre og dyrke

ritualet
ved at fylde år. Ellers bliver det som en almindelig dag med regninger og kalenderaftaler. Jeg håber, sangen vil gøre det nemmere at fylde år, siger Marianne Søgaard.

For at lave en fødselsdagssang, der har potentialet til at vippe de ellers så kendte fødselsdagssange af pinden, kræver det noget særligt.

Og det er netop det, der har været sværest, fortæller vinder-komponisten.

Mens hun har lavet musik som Oui Mari, har hun skrevet meget om hende selv og for sin egen skyld.

- Det er gået op for mig, at det er en helt anden disciplin at skrive en fællessang, hvor det personlige bliver gjort universelt, men heller ikke så generelt, at det bliver kedeligt.

- Jeg har skrevet noget, der rør mig, og så håber jeg ydmygt på, at den også vil røre andre, siger hun.

På Silkeborg Højskole er de gamle fødselsdagssange nu skiftet ud med 'Fantastiske fødselar', og Marianne Søgaard har allerede fået flere mails, hvor folk skriver, at de har har fået hendes sang på hjernen.

Hun håber derfor på, at andre vil tage hendes sang til sig, når nogen skal fejres.Hun gør i hvert fald selv sit, når hun senere i dag skal fejre sejren sammen med sin familie med champagne i glassene. Og selvfølgelig synge Danmarks nye fødselsdagssang sammen med dem.

Facebook
Twitter