Hvordan gør han det? Se quiz-deltager gætte musikken efter én tone

Deltagerne i Den Klassiske Musikquiz kan høre, hvad musikken er, på vanvittig kort tid. Se metoden her.

Der bliver spillet lige nøjagtigt ét anslag - så har Frederik Cilius gættet, hvad musikken er: Mendelsohns 'Skærsommernatsdrøm', selvfølgelig!

I Den Klassiske ;Musikquiz på DR K har han flere gange excelleret i at gætte musikken på bare ét anslag, som du kan se i videoerne her på siden.

I quizzen konkurrerer musikeren og satirikeren Frederik Cilius' hold mod P2-vært Mathias Hammers - og også han har flere gange ramt hovedet på sømmet og gættet rigtigt, efter at DR SymfoniOrkestrets musikere bare havde spillet én tone af et værk.

Øret ved hvad det er før hjernen

Nogen gange falder svaret bare ud af munden på dem, andre gange skal de lige finde frem til, hvad musikken nu hedder. For faktisk er det noget af det mest frustrerende, at gætte musikken så hurtigt, siger Mathias Hammer:

- I 9 ud af 10 tilfælde genkender man musikken, men kan ikke sætte titel eller komponist på det, siger Mathias Hammer.

- Øret ved hvad det er, men hjernen arbejder langsommere og skal lynhurtigt scanne et stort repertoire igennem, uden at være sikker på, hvor man skal begynde eller ende. Det er et spørgsmål om kort afstand fra øre til hjerne.

Han begynder at registrere musikken allerede inden den første tone:

- Hvad udstråler dirigenten? Kan jeg aflæse musikernes koncentration? Hvis jeg er opmærksom, kan jeg fornemme om musikken er i dur eller mol, dramatisk eller lyrisk, klassisk eller romantisk, allerede inden den klinger, siger Mathias Hammer

Umuligt at gætte musikken på klaver

Deltagerne i DR Ks musikquiz har ofte hørt værkerne om og om igen, fordi de er del af det klassiske repertoire. Og åbningstonerne er - som i al musik - vigtige, og derfor nemme at genkende.

- Et musikstykkes begyndelse er vigtig for dets popularitet. Fra første tone skal komponisten åbne døren på vid gab til sit musikalske univers, siger Mathias Hammer.

Én tone fra et orkester kan være nok til at fornemme, hvornår musikken er skrevet - og måske endda af hvem - men det er dog også vigtigt, at den rent faktisk spilles af et symfoniorkester.

- Jeg har prøvet legen hvor et klaver spiller orkesterværker. Det er helt umuligt! Uden den rigtige orkesterklang, som man forbinder med et givent værk, er man prisgivet, siger Mathias Hammer.

Mathias Hammers opskrift: Gæt musikken på én tone:

  • Hav repertoirekendskab

  • Betragt dirigent og musikere inden de spiller: Hvordan er musikkens karakter og tempo?

  • Kobl straks tonen til en periode, derefter en komponist, og en musikalsk karakter.

  • Formindsk afstanden fra øre til hjerne. Scan lynhurtigt det repertoire, du kender.

  • Slå på gongen og svar rigtigt!

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter