Igors melodi lå begravet i et arkivrum i over 100 år: Nu får den dansk debut

DR SymfoniOrkestret fremfører torsdag aften et indtil for nyligt ukendt værk af komponisten Stravinskij.

Et værk af Stravinskij dukkede op efter 100 års glemsel i et arkiv. Det er dog ikke det arkiv, Igor Stravinskij her sidder i - nej, han prøver bare sko i den italienske by Venedig, 1956. (Foto: Archivio Cameraphoto Epoche © This content is subject to copyright.)

I 107 år var 'Begravelsesang' af russiske komponist Igor Stravinskijvæk. Helt væk: Alle troede, at noderne var forsvundet.

Men Når DR SymfoniOrkestret i aften afrunder sæsonen med den sidste torsdagskoncert før sommerferien, er netop 'Begravelsessang' alligevel et af de værker, der bliver spillet.

For første gang nogensinde herhjemme.

Det bedste værk før hans gennembrud

Stravinskijs værk blev for første gang opført i 1909. Men derefter forsvandt noderne, og man formodede at de var tilintetgjort under den russiske revolution i 1917.

I sin erindringsbog 'Mit livs historie', beskrev komponisten selv 'Begravelsessang' som sin bedste komposition indtil balletten 'Ildfuglen', der blev hans største hit - og hans gennembrud.

Det var også på grund af arbejdet med 'Ildfuglen', at komponisten ikke gjorde noget forsøg på at genskabe det tabte værk.

På sine ældre dage kunne Stravinskij dog stadig huske ideen bag værket:

. Jeg husker ikke mere selve det musikalske indhold, men derimod mindes jeg tydeligt den idé, der lå til grund for værket. Det var som et sørgetog af orkestrets soloinstrumenter, der ét for ét kom og nedlagde hver sin melodi – som en krans på mesterens grav.

Genfundet efter 100 år

’Begravelsessang’ er oprindelig skrevet til Stravinskijs mentor, komponisten Nikolaj Rimskij-Korsakov. Første gang den blev spillet, var til en koncert i hans minde i Skt. Petersborg i 1909.

Noderne blev først fundet igen i år 2015, over 100 år efter, Stravinskij fremførte værket for første gang.

Hør mere Stravinskij

  • Til torsdagskoncerten 17, maj opføres også et andet Stravinskijværk, nemlig 'Salmesymfoni'. Hør et uddrag af den her:

En russisk musikforsker faldt tilfældigt over ’Begravelsessang’, der lå i et gammelt arkivrum i Skt. Petersborgs musikkonservatorium.

Det var kun på grund af en ombygning, at den russiske musikforsker fandt de gamle noder, og det er dermed noget af et lykketræf, der gør, at DR-symfoniorkesteret kan fremføre værket i aften.

Der er stadig billetter til koncerten, hvis du vil opleve torsdagskoncerten live. Ellers kan man høre koncerten kl. 19:20 på P2, hvor torsdagskoncerten som sædvanlig bliver sendt.

Facebook
Twitter