Jesper har skrevet sin egen fødselsdagssang: Det giver ikke mening at synge om mor og far

Det er ikke nemt at introducere en ny fødselsdagssang til voksne, mener musikekspert, der selv har forsøgt sig med en.

Når vi skal fejre en fødselar, synger danskerne gerne ’Ole har fødselsdag’ med teksten ”… og når vi hjem fra skole går”.

Men det er ikke altid passende, når fødselaren ikke længere er barn:

-Fødselsdagssangens største udfordring er teksten. Det fungerer ikke for alle med: ”hjemme venter mor og far”. Der er nogle vers, der slet ikke giver mening for voksne, siger Jesper Gottlieb, ekstern lektor på musikvidenskab ved Aarhus Universitet.

Derfor har mange danskere formentlig forsøgt at ændre teksten ved fødselsdagsmorgenbordet, når sangen skulle passe til vores onkel. Men der er også behov for noget helt nyt, mener Jesper Gottlieb:

-Vi kan ikke få nok fødselsdagssange til voksne, for de er næsten alle sammen skrevet til børn, fortæller Jesper Gottlieb, men en ny fødselsdagssang, der hænger ved ude i stuerne, er ikke noget, man bare lige skriver.

Sejt at se sit navn i sangbogen

  • - Da jeg gik i skole, synes jeg det var rimelig sejt, at se mit eget navn i sangbogen, siger 17-årige Ole Vestergaard Klausen, der deler navn med hovedpersonen i 'I dag er det Oles fødselsdag'. Alligevel mener teenageren godt, at der måtte være forskel på, hvad man synger i skolealdere og som voksen: - Det er jo lidt en børnesang, og at synge ’hjemme venter mor og far’ passer ikke så godt ind. Det skulle helst være en sang, hvor voksne også kan føle sig lidt mere med på teksten, siger han.

- Det er jo ikke nemt at introducere en ny fødselsdagssang. Det betyder, at man skal lære en ny melodi, en ny tekst og det skal være nemt.

Alligevel er han selv gået væk fra at synge ”I dag er det Oles fødselsdag” for voksne, han har nemlig selv forsøgt sig med at komponere en sang, hvor teksten fungerer til alle aldre.

Du kan høre Jesper Gottliebs bud på en voksenfødselsdagssang her.

Ifølge ham selv skal den kun synges igennem en enkelt gang, inden folk har fanget den.

- Men den skal virkelig være en ørehænger, for at den bliver siddende, og det kan sikkert tage 20 år, før den er en tradition.

Børnesangen er berigende

  • - Jeg er glad for, at sangen oprindeligt er skrevet til en Ole, selvom jeg ikke var klar over det. Det er beærende, at sangen er skrevet til os, siger Ole Bjørstorp, der er borgmester i Ishøj Kommune. Han synes ikke, at det er nødvendigt med en ny fødselsdagssang, der passer bedre til at fejre en voksen fødselar. - En fødselsdagssang må meget gerne tage udgangspunkt i børnene. Det er berigende og varmende, også for os voksne, siger Ole Bjørstorp.

Når Oles fødselsdagssang alligevel har hængt ved og bliver sunget rundt i mange danske hjem til fødselarer, om de bliver fem eller 75, er det netop fordi, den er gammel.

Faktisk stammer den helt tilbage fra 1913, hvor den danske skolelærer og komponist Otto Mikkelsen forfattede den:

- Sangen er en af de første, der blev spredt. Den var i sangbøger dengang, der ikke var så mange, fortæller Jesper Gottlieb.

Og så fænger kombinationen af melodi og tekst, mener han.

- Der er noget ved det der ”hurra, hurra, hurra”, som man bare elsker at synge. Teksten er god til børn, sjov at synge, let at lære og er en rigtig ørehænger.

Der er brug for et alternativ til de klassiske fødselsdagssange, for man kan ikke bare lade være med at synge, fortæller Jesper Gottlieb:

- De fleste folk vil gerne give en hyldest, som alle kan være med til, så selv hvis man ikke kan holde tale eller andet, så kan man udtrykke varme overfor fødselaren. Vi kan på den måde udtrykke, at nu er der altså fødselsdag, og så råber vi ”hip hurra” bagefter, forklarer Jesper Gottlieb.

Gør sangen mere voksen

  • Landmanden Ole Krog vækker stadig sine fire nu voksne børn med ’I dag er det Oles fødselsdag’, når de havde fødselsdag. - Det er en hyggelig tradition, og den her sang fungerer godt, fordi den er nem at synge, siger Ole Krog, der fyldte 60 sidste gang, sangen blev sunget for ham. I hans hjem ændrer de ikke bare navnet i fødselsdagssangen: - Vi ændrer også på, hvor de kommer hjem fra, om det er dagpleje, børnehave eller arbejde, hvis det er os voksne. Så man kan faktisk godt selv lave den mere voksen.

Facebook
Twitter