Johann Sebastian sendte sin jobansøgning på noder. Der gik 128 år før den blev læst

Komponisten Bach sendte sine Brandenburgkoncerter til en greve i håb om at få et job. Men noderne endte i en bunke med 177 andre.

En situation, der desværre aldrig opstod: Bach sendte sin jobansøgning til Markgreven af Brandenburg-Schwedt, Christian Ludwig, men om han personligt havde noderne i hånden, vides ikke. I hvert fald blev de først fundet igen 128 år senere. (Foto: Wikipedia / Getty Images)

Hør musikken, mens du læser:

Forestil dig, at du virkelig gerne vil have et job. Så meget, at du som ansøgning sender seks koncerter skrevet for adskillige instrumenter, vedlagt et brev til din forhåbentlig kommende chef:

...med en ydmyg bøn om at Deres Højhed ikke vil dømme deres mangler med den udsøgte og følsomme smag, som alle ved De besidder med hensyn til musikalske værker, men tage i mod den dybe respekt og den ydmygeste lydighed, som jeg med dette forsøger at udtrykke.

Så har du virkelig gjort alt, du kunne. Men du får bare aldrig svar. Faktisk er der først nogen, der finder og spiller de seks koncerter 128 år senere.

Og da er det lidt for sent med det job.

Glemt i en bunke af noder

Sådan var det at være den 36-årige Johann Sebastian Bach i 1721.

Markgreven af Brandenburg havde hørt noget af Bachs musik og bedt om at få tilsendt nogle af komponistens noder, så hans eget orkester kunne spille den. Musikken var endnu ikke tilgængelig på cd eller Spotify, forstås.

Bach greb derfor chancen for at blive hofkomponist i Brandenburg og sendte et potpourri af seks koncerter afsted med vidt forskellig komposition og mange instrumenter: violiner, blokfløjte, horn og datidens klaver: cembaloet.

Men noderne gav ham ikke noget job: De blev gemt og glemt i en bunke med 177 italienske koncerter og blev først fundet igen ved en oprydning i 1849.

Koncerterne er i dag er kendt som 'Brandenburgkoncerterne' og noget af Bachs allermest spillede musik. Denne uge er en ny indspilning med det danske ensemble Concerto Copenhagen Ugens Album på P2.

Krævende, virtuos musik

Musikforskere mener, at værkerne blev opført enkeltvis rundt omkring, mens Bach stadig levede. Men det er først efter genopdagelsen, at de er blevet opført samlet:

- Det var normalt dengang at samle værker i buketter af seks, men så var der gerne en musikalsk fællesnævner, der bandt værkerne sammen. Her er det nærmest varieteten, der er fællesnævneren – foruden Bachs meget høje krav til musikerne og til sig selv, siger P2s Jens Cornelius.

Markgreven hørte formentlig heller aldrig selv musikken. En grund kan være, at hans musikere ikke var dygtige nok til at spille den:

- Brandenburgkoncerterne kræver virtuoser på højeste niveau, for eksempel en trompetist med helt styr på læberne, forklarer musikformidler Henrik Engelbrecht i en podcast, Concerto Copenhagen har udgivet i forbindelse med deres nye indspilning.

Markgreven ignorerede tilsyneladende også det vedlagte brev om, at Bach blot ønskede at blive ansat i en funktion, hvor han kunne gøre nytte.

Så den nu vidtberømte og uomgængeligt geniale komponist måtte i stedet blive to år til ved hoffet i det mindre fancy Köthen, inden han fik det fornemme arbejde som kantor i Thomaskirken i Leipzig. Som tredjevalg til posten.

Facebook
Twitter