Jubel i Kina: Her overrasker dansk kor med en kinesisk protestsang

Begejstringen var ikke til at tage fejl af, da DR VokalEnsemblet slog over i folkekær sang på klingende kinesisk.

Vokalerne druknede i klapsalver, da DR VokalEnsemblet for nyligt var på turne i Kina. Applausen faldt på nøjagtig samme tidspunkt hver aften.

Få toner inde sidste nummer forsvandt korets smukke stemmer bag en lydmur af hænder, der ivrigt klaskede mod i hinanden i lige dele overraskelse og begejstring.

Mo Li Hua: Censureret blomstersang
  • 'Mo Li Hua' betyder 'Jasminblomst', og sangen handler i al sin enkelhed om at udvælge den helt rigtige blomst og give den til sin elskede.
  • Det lyder måske uskyldigt, men ikke desto mindre forsøgte de kinesiske myndigheder i 2011 at rive sangen op ved roden og gøre den utilgængelig på kinesiske hjemmesider.
  • Nummeret blev nemlig brugt af de pro-demokratiske demonstranter, der afspillede 'Mo Li Hua' fra deres mobiltelefoner, hvilket altså ikke faldt i god jord hos regeringen.
  • Nummeret kan dateres tilbage til 1800-tallet og har således stærke rødder i den kinesiske kulturhistorie.

Som du kan se i videoen havde det danske kor nemlig en overraskelse med i ærmet til sit kinesiske publikum.

- Vores koncert var en slags tidslinje op gennem den vestlige musikhistorie fra Bach til i dag. Derfor valgte vi at slutte af med den kinesiske, folkekære sang 'Mo Li Hua' som en form for musikalsk håndtryk, fortæller Michael Emery, kunstnerisk leder i DR VokalEmsemblet.

Kinesisk for begyndere

For at sikre sig, at den velmente gestus ikke skulle ryge henover hovedet på kineserne - eller endnu værre - at en forkert udtale ville give sangen en helt anden betydning, blev koret undervist i at synge 'Mo Li Hua' korrekt, inden de drog hjemmefra.

De satte sig også ind i sangens kulturhistoriske betydning.

- Vi havde forberedt os godt og tog af sted med en forventning om, at den ville blive taget godt imod, men reaktionerne var overvældende, fortæller Michael Emery.

- Vi så frem til at synge den hver aften. Ikke kun fordi det er dejligt med bifald, men også fordi det føltes som om, sangen forenede os med publikum tværs hen over de store sprog- og kulturbarrierer. Det var en stor oplevelse, siger han.

Forud for turneen i Kina varmede DR VokalEnsemblet op med en koncert i Garnisions Kirke i København. Den kan du høre her:

LYT P2 Koncerten: DR VokalEnsemblet i kormusikkens skatkammer

P2 LIVElige nu
Klassisk Morgenmusik

Klassisk morgenmusik præsenteret af Rie Koch. www.dr.dk/p2