Kæmpetalenter støder sammen i "perfekt" finale med hver deres våben

Det er bestemt ikke lige meget, hvilken dirigent man sætter foran et orkester. Mød de tre vidt forskellige finalister i Malko-konkurrencen.

De tre finalister i Malko-konkurrencen for unge dirigenter er vidt forskellige - og det kan også høres i måden, de får DR SymfoniOrkestret til at spille.

De har terpet musik fra blandt andre Wagner, Weber og Verdi i døgndrift før de overhovedet satte deres fod indenfor DR Koncerthuset.

I går blev det så endelig afgjort, hvem der kommer i finalen i Malko-konkurrencen, hvor i alt 24 af verdens største dirigent-talenter har kæmpet siden i søndags.

Men gør det overhovedet nogen forskel, hvem der svinger med en pind eller et løst håndled foran DR SymfoniOrkestret?

Ja, i den grad, fastslår Andrew Mellor, der er britisk journalist og anmelder med speciale i klassisk musik. Han mener, at forskellighederne kan gøre afslutningen på Malko-konkurrencen til ”den perfekte finale”

Her sætter han ord på hver af de tre finalister.

Hør musikken nedenunder!

  • Nederst i artiklen kan du nyde forskelle og ligheder i hele seks (!) forskellige versioner af Dvôraks smukke cellokoncert.

  • Orkester og solist er den samme – det er kun dirigenten, der gør forskellen!

Alessandro Bonato: Den unge tekniker

Andrew Mellor betegner italienske Alessandro Bonato som feltets tekniker.

- Han har den bedste teknik af dem alle. Han har et fantastisk udtryk, er utrolig fokuseret, og så får han en fantastisk lyd ud af orkestret.

Den bare 23-årige dirigent er den yngste deltager i årets konkurrence, men har allerede fem års karriere med pinden bag sig, ved siden af at han også er en ferm violinist.

- Man kan høre hans lyd, når man lukker øjnene. Han har en ældre dirigents selvdisciplin, siger Andrew Mellor.

Ryan Bancroft: Den ekspressive håndarbejder

Den 29-årige amerikaner Ryan Bancroft er helt modsat:

- Han er meget udtryksfuld og meget ”elsk mig eller had mig”. Han er mere en Leonard Bernstein-type, siger Mellor med henvisning til den legendariske amerikanske dirigent.

- Og så bruger han hånden i stedet for dirigentpind. Man kan mærke, at han stadig er ved at finde sine fødder, siger Andrew Mellor, der dog mener at Bancroft har fået et godt udgangspunkt til finalen:

- Ryan skal dirigere Brahms symfoni. Det er det perfekte stykke for ham, siger han.

Anna Rakitina: Den dybt passionerede

Russiske Anna Rakitina medvirkede i Malko-konkurrencen for tre år siden som en af de yngste deltagere.

Nu er hun blevet 28, har fået skrevet en ph.d. om komponisten Rakhmaninov – og er som den bare anden kvinde nogensinde i finalen:

- Anna har et stort potentiale og er vokset over de sidste par dage. Hun har rejst sig fra et par fejl i de første runder og bevist, at hun er så utrolig musikalsk, siger Andrew Mellor.

Ind i mellem overtager musikeren dog frem for dirigenten,og Rakitna kæmper med at hæve sin myndighed overfor orkestret, påpeger Andrew Mellor, der dog på ingen måde dømmer den russiske kombattant ude:

- Måske kommer vi til at se, at Anna smadrer de andre to. Hun er så passioneret, men samtidig ydmyg.

Kan du høre forskellen?

Alle seks tilbageværende dirigenter skulle i tredje runde af Malko-konkurrencen spille 1. sats af Dvořáks cellokoncert med den danske stjernecellist Andreas Brantelid og DR Symfoniorkestret.

Se og hør dem allesammen her:

Anna Rakitina:

Alessandro Bonato:

Ryan Bancroft:

Hossein Pishkar:

Petr Popelka:

Antoine Glatard

FacebookTwitter