Kaija Saariaho: Vi er blevet en flok egoister

Den finske komponist Kaija Saariaho er bekymret for den udvikling som de europæiske samfund gennemgår i de her år. Kunst og musik er blevet marginaliseret.

Den finske komponist Kaija Saariaho var hovednavn på Njord Biennalen 2016 - en biennale der sætter fokus på nordisk kunst, kultur og musik.

Kaija Saariaho er født i 1952, og er én af de største nulevende komponister i vor tid. I 2011 fik hun Léonie Sonnings Musikpris for sit arbejde med en musik, der både betjener sig af de klassiske, akustiske instrumenter, men som også inddrager elektroniske lyde.

Hendes musik handler ofte om lys og farver, og nogle gange også om spejlinger og mørke. Mørket ser hun også, når talen falder på den politiske virkelighed i Europa anno 2016:

- Vores samfund har undergået en kolossal forvandling, og den del af vores kunst og musik som ikke er kommerciel, er blevet meget maginaliseret. Det er sket i en grad som jeg slet ikke havde forventet, siger Kaija Saariaho.

Kaija Saariaho er bekymret for den verden vi lever i, og bekymret over, at kunst og musik får stadig mindre betydning i vores børns opvækst. Det er en stor fejl, mener Kaija Saariaho, for kunsten giver os mulighed for at mærke vores følelser og for at udtrykke de følelser.

- Det er vores pligt som kunstnere, at gøre opmærksom på de her ting. Kunsten har faktisk en rolle at spille i dag, hvor religionen er gledet i baggrunden, siger Kaija Saariaho. I sin musik prøver hun at være så ærlig og oprigtig som overhovedet mulig, og hun prøver at give musikken et indhold som ikke er overfladisk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk