Kammermusik? Det er da noget man spiller på harmonika og saxofon...

Der er flere akkordeonister, guitarister og saxofonister med i P2s Kammermusikkonkurrence, end der er klassiske violinister.

(Foto: Martin Fält © dr)

Mange forbinder måske ordet 'kammermusik' med fire ældre musikere, der sidder og spiller violin og cello.

Men i P2's Kammermusikkonkurrence 2017 er der ikke særlig mange strygere. Faktisk er der kun fem i alt: to violiner, to celloer og en bratsch.

Til gengæld er der hele otte saxofoner, seks guitarer og tre akkordeoner (harmonikaer) på deltagerlisten.

De utraditionelle instrumenter skyldes i høj grad det fokus, som de danske musikkonservatorier har, mener P2-vært Mathias Hammer.

- Konservatoriet i København har en fremragende akkordeon-klasse, og Konservatoriet i Aarhus er blandt Europas førende indenfor saxofon-uddannelse. Guitar-miljøet i både Aarhus og København er ligeledes rigt.

Svært at forny genren

Men grunden til, at det ikke vrimler med violinister og pianister til konkurrencens første runde i DR Byen i dag, skyldes også, at kammermusikken udvider sig, fortæller Mathias Hammer.

- Det er svært at tilføre genren noget nyt. Saxofonkvartetter og akkordeontrioer er nyere områder, hvor man, som velspillende ensemble, kan gøre en forskel og gøre sig selv bemærket – både nationalt og internationalt.

  • (Foto: Martin Fält © dr)
  • (Foto: Martin Fält © dr)
1 / 2

Diamanter i fingrene

På gangen udenfor studiet, hvor konkurrencen finder sted, summer der af liv og spændte deltagere.

- Nogle dage føles det som at have diamanter i fingrene, siger Mikkel Egelund.

Han udgør den ene halvdel af guitarduoen Aros Guitar Duo, og i dag deltager guitarduoen i P2's Kammermusikkonkurrence i et stort studie i DR Byen.

- Ligesom når cykelryttere siger, at de har diamanter i benene, så kan man også føle, at man har diamanter i fingrene. Det føler man ikke, lige inden man går på scenen, der har man bare rust i fingrene, griner han.

(Foto: Martin Fält © dr)

Der er rimelig meget på spil for de otte ensembler, som stiller op i konkurrencen.

Hvis man løber med førstepladsen er det nemlig et blåstempel, som kan blive altafgørende for ensemblernes karrierer.

- Det er i hvert fald den største danske konkurrence af slagsen. Hvis man vinder den, så er der nogle døre, der nemmere åbner sig for én senere, fortæller Mikkel Egedals makker, Simon Wildau.

Islandsk akkordeontrio overrasker publikum

De sidste på scenen er en akkordeontrio. En af de ensembler, som er med til at fornye genren.

Trioen hedder Ítríó, og de tre musikere er oprindeligt fra Island. De synes også, at akkordeonister og de andre utraditionelle ensembler bringer noget nyt til fadet.

- Jeg tror, at de mere moderne instrumenter går frem lige nu. Vi prøver at vise, at selvom vi har en stor tradition med pianotrioer og strygekvartet, så kan vi stadig spillet noget god musik og lave virkelig god kammermusik, siger Jónas Á. Ásgeirsson.

- Det handler også om at komme med noget frisk, supplerer Jón Þ. Reynisson.

- Alle har jo hørt strygerkvartetter, så jeg tror, at man prøver at komme med noget nyt. Vi har to stykker på programmet, som er skrevet til os som akkordeontrio.

(Foto: Martin Fält © dr)

Hvordan reagerer det klassiske publikum på, at der pludselig står en akkordeontrio på scenen?

- Vi plejer at få gode reaktioner, fortæller Jónas Á. Ásgeirsson.

- Folk plejer at bliver overraskede på en god måde. Jeg synes, det er sjovt, at man kan vise folk noget helt andet, end de er vant til. Jeg håber, at de helt unge vil begynde at spille akkordeon.

Men hvorfor er der pludselig så mange, der spiller for eksempel akkordeon?

- I vores generation på Island var det lidt en dominoeffekt, at flere begyndte at spille akkordeon. For mig var det en dygtig lærer, som fik en masse dygtige studerende med sig. Det er de dygtige lærere, det handler om, mener Jón Þ. Reynisson.

'Det er fantastisk at undervise'

Første runde i P2's Kammermusikkonkurrence er overstået, og Mikkel Egedal fra Aros Guitar Duo er på vej ud ad døren.

Han skal nemlig nå til Sankt Perti Musikskole, hvor han underviser i guitar.

- Jeg syntes, det var så synd for de søde unger, at de skulle undvære mig, griner han.

Som musiker er det svært at leve udelukkende at spille selv. Men det gør ikke noget, mener Mikkel Egedal.

- Vi er jo i en verden, hvor vi underviser, og så spiller vi selv ved siden af. Det skal helst hænge sammen. Jeg synes, det er fantastisk at undervise, der er mange glæder ved det. At se dem udvikle sig er nogle gange sjovere end at se sig selv udvikle sig, for det lægger man ikke mærke til.

Makkeren Mikkel er smuttet, for han skal undervise på en musikskole lige efter konkurrencen. Simon Wildau bliver lige tilbage og spiller lidt i prøvesalen. (Foto: Martin Fält © dr)

Her er deltagerne i P2's Kammermusikkonkurrence 2017

  • Nordic String Quartet (strygekvartet) To violiner, en bratsch og en cello i hænderne på en færing, en islænding og to danskere. Kvartetten blev dannet i 2013 og har på få år markeret sig på den skandinaviske musikscene. Tidligere i år fik de en Sonning talentpris.

  • Spell (klarinettrio) To studievenner på klaver og cello slog i 2016 pjalterne sammen med en spanske klarinettist og skabte en trio. Hver for sig har de vundet adskellige priser og konkurrencer, og nu forsøger de at gøre det som gruppe.

  • Aros Guitar Duo Guitaristerne Simon og Mikkel går på Musikkonservatoriet i København, men makkerparret har blandt andet også fået undervisning i Barcelona. Duoen blev dannet tilbage i 2009 op til en koncertrække i Bergen.

  • ítríó (akkordeontrio) Helga, Jón og Jónas kommer fra hver deres del af Island, men skabte sammen deres akkordeontrio i København. Sammen vil de gerne åbne publikums øjne for instrumentets mangfoldighed og muligheder.

  • Jór Saxofonkvartet Fire kvindlige saxofonister, som har base i Aarhus. De går alle på Det Jyske Musikkonservatorium og er hver for sig både aktive solister og kammermusikere. De har alle spillet i utroligt mange lande og vundet konkurrencer i ind- og udland.

  • Erlendis Quartet (guitarkvartet) Ensemblet blev dannet i 2013, og i år afslutter kvartetten solistuddannelsen i kammermusik på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Kvartetten har har vundet flere internationale konkurrencer, og gruppens navn betyder 'ud over grænsen' på Islandsk.

  • Ventus (fløjte og klarinet) Michaela og Louise har dannet duo siden 2016 og spillet koncerter i Sydsverige og København. Begge studerer på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. I 2017 er de udvalgt til at deltage i The 9th Osaka International Chamber Music Competition i Japan.

  • Quartet Vela (saxofonkvartet) Kvartetten er dannet i 2012 i Barcelona, men i dag bor alle fire spanske medlemmer i Aarhus. Sammen har de spillet mange steder i Spanien, og i Danmark har de blandt andet spillet koncerter i Musikhuset Aarhus og Musikkens Hus i Aalborg.

Facebook
Twitter