Kan Beethoven slå Bach på målstregen? 5 kraftpræstationer du skal høre i oktober

Hvem vinder danskernes klassiske Top 50 – og kan man stryge gennem Beethoven på seks dage? Begge dele finder vi ud af i P2 Koncerten i oktober.

Bach og Beethoven kappes om flest placeringer i Klassisk Top 50. Men hvem mon ender helt i top? (Foto: wikipedia / collage: Frederik Bjerre Andersen)

Klassisk musik kan være ekstremt enkel – og en kolossal kraftpræstation.

Begge dele kan du lægge øre til hver aften, når P2 Koncerten byder på både gnistrende live-koncerter og glorværdige arkivoptagelser.

Se hele programmet for P2 Koncerten i oktober

I oktober måned er der en del koncerter, der kræver lidt ekstra – af komponister, musikere og af publikum. Tag udfordringen på dig her, både i radioen og live i de danske koncertsale:

1

Bliver det Bach, Beethoven – eller Bolero?

Lytterne og brugere på dr.dk/klassisk og P2 har nomineret deres personlige favoritter til årets Klassisk Top 50, der for tiden bliver afsløret stykke for stykke i radioen. Indtil videre er Bach favorit med hele syv placeringer på listen, mens Beethoven har seks placeringer.

Det hele kan dog ændre sig, når værterne Mathias Hammer og Stine Rosengren afslører listens top 10 ved en livekoncert med DR SymfoniOrkestret, DR KoncertKoret og solister.

- Da der for fem år siden var en lignende konkurrence, endte det med et opgør mellem det store brag i Ravels 'Bolero' og den himmelske skønhed i Mozarts klarinetkoncert. Men det var dengang, siger P2-redaktør Esben Tange.

Han vil ikke på forhånd afsløre, hvilken komponist der trækker sig ud med flest placeringer – og hvem der løber med førstepladsen.

Klassisk Top 50 finalekoncert med DRs kor og ensembler. Fredag den 5. oktober kl. 19.30 i DR KoncertHuset. Koncerten sendes live på P2 med nedtælling fra 18.05.

Hør Ravels 'Bolero' mens du læser videre:

2

Mange stryg til Beethoven

Uanset hvordan Beethoven klarer sig i Top 50, så får han masser af spilletid senere på måneden.

Her gennemfører Den danske Strygerkvartet nemlig et sandt marathon ud i Ludvig van’s mange strygekvartetter, og der er dømt nye noder på stativet seks dage i streg.

- Seks dage i selskab med alle Beethovens strygekvartetter kan umiddelbart lyde som en skør ide, men med Den Danske Strygekvartet som nysgerrige musikalske opdagelsesrejsende er jeg sikker på, at der venter dybt bevægende og intense musikoplevelser, siger Esben Tange.

Beethoven maraton med Den danske Strygekvartet. Mandag den 22. – lørdag den 27. oktober kl. 19 i Bygningskulturens Hus i København. Koncerterne sendes direkte på P2.

3

Find kraft og fred med nøgne stemmer

(Foto: Per Morten Abrahamsen © dr)

Det er ikke kun maraton og store armbevægelser, der kræver kræfter. Det gør meditation også.

I Aarhus Domkirke inviterer DR VokalEnsemblet indenfor til meditationskoncert, hvor publikum kan finde og fastolde den indre ro i musikken.

- Nøgne menneskestemmer i et stort kirkerum kan i en grad som intet andet være balsam for sjælen, siger Esben Tange.

- Så når DR VokalEnsemblet i store smukke Aarhus Domkirke synger stemningsmættede klassiske perler som Barbers 'Adagio' og 'Meditation' af Massenet, er der berettiget håb om at få fred for verdens larm en stund.

Meditationskoncert med Dr VokalEnsemblet og Nigel Short. Fredag den 12. oktober kl.17 i Aarhus Domkirke. Koncerten sendes på P2 mandag den 15.- oktober kl. 19.20.

4

Bernsteins hektiske gennembrud

Portrait of Leonard Bernstein, Carnegie Hall, New York, N.Y., between 1946 and 1948. (Photo by William P. Gottlieb/Ira and Leonore S. Gershwin Fund Collection, Music Division, Library of Congress/Getty Images) (Foto: Donaldson Collection © This content is subject to copyright.)

Som dirigent var Leonard Bernstein ekstremt energisk og fuld af udstråling, og hans legendariske debutkoncert fra 1943 var i sig selv en kraftpræstation.

Bernstein var nemlig kun reservedirigent hos New York Filharmonikerne og havde været til fest til langt ud på natten, da han blev kaldt på arbejde: Han skulle dirigere en koncert samme eftermiddag med blandt andet Richard Strauss krævende ’Don Quixote’ – livetransmitteret i radioen.

- Bernstein sprang til med få timers varsel og blev ordineret nervemedicin af en læge, men han smed pillerne fra sig inden han gik på scenen. Hvad der skete derefter, er historie, siger Esben Tange.

Bernsteins store gennembrud. P2 Guldkoncerten søndag den 21. oktober klokken 19.20.

5

Gå sammen ind i sorgen

(Foto: Petra Kleis © dr)

Det kræver både mod og kræfter at gå ind i sin sorg – og at tale om den.

Derfor er der også tale om en fælles kraftanstrengelse mellem alle lytterne og P2s Stine Rosengren, når P2 på oktobers sidste aften inviterer alle lyttere til at dele deres sorg og den musik, der er forbundet til den.

Undervejs på aftenen sender P2 også direkte fra Rundetårn i København, hvor DR VokalEnsemblet lukker op for nogle af sorgens fineste musikalske udtryk: fra Purcell til det nyskrevne stykke ’Imellem to blikke’ af Jesper Koch.

- Der er lagt op til en usædvanlig koncertoplevelse, hvor der skabes rum for fordybelse og eftertanke. Og med korte litterære tekstlæsninger bliver sorg, trøst og håb indføjet i en musikalsk ramme, fortæller Esben Tange.

Sammen om sorgen - DR VokalEnsemblet og Niklas Johansen. Onsdag den 31. oktober kl. 19 og 21 i Bibliotekssalen, Rundetårn. Koncerten sendes direkte på P2 som del af 'Sammen om Sorgen'-udsendelsen kl. 18.03 – 24.

Facebook
Twitter