Anmelderne kunne ikke få armene ned, da Susanne Bier tilbage i 2004 satte de menneskelige omkostninger ved at tage i krig – og komme hjem igen - under lup med sit psykologiske drama ’Brødre’.
Politikens Kim Skotte kaldte filmen ”et drama, man rives med af, så man i perioder næsten glemmer at trække vejret”, og folk ville gerne rives med - mere end 400.000 danskere søgte ind i biografens mørke for at følge Michaels indre og ydre kamp på det store lærred.
Fra i morgen kan man igen synke ned i et polstret sæde og se den barske historie udfolde sig fra salens mørke – denne gang som opera, instrueret af dansk operas stjerneinstruktør Kasper Holten.
Men hvorfor overhovedet tage en historie fra et bredt populærmedie som filmen og lave det om til en opera?
Fra stort lærred til skrå brædder
- I virkeligheden er 'Brødre' en meget uragtig operahistorie. En af verdens første operaer, Monteverdis ’Odysseus Hjemkomst’, handler ligeledes om en mand, der har svært ved at vende hjem fra krig, siger Kasper Holten.
- ’Brødre’ har nogle universelle og tidsløse følelser samtidig med, at den tager fat på noget aktuelt, nemlig at Danmark er i krig, og at nogle af soldaterne vender hjem med ar på sjælen. Det er herligt med en opera, der for en gangs skyld handler om her om nu, fortæller Kasper Holten.
For ham har det været helt oplagt at vende sig mod filmverdenen for at finde gode historier, der kan transformeres til opera. Han understreger dog, at ideen med 'Brødre' ikke var hans - men at han er glad og stolt over at instruere forestillingen.
- Opera har altid taget de gode historier fra andre kunstarter og omdannet dem, så operaens kvaliteter kom frem og gav det oprindelige værk noget andet. Mange operaer tager udgangspunkt i Shakespeares skuespil eller de græske myter, og derfor synes jeg, det er helt naturligt at begynde at finde historier i filmen, nu hvor det er blevet så vigtigt et medie, siger han.
Operahimlens næste store stjerne
Kasper Holten boede i London og havde travlt med at iscenesætte en Wagner-opera i Madrid, da han blev spurgt, om han ville sætte sig i instruktørstolen til ’Brødre’ i Aarhus.
Trods international travlhed var han ikke i tvivl om, hvad han skulle svare.
- Jeg sad i en flyvemaskine og græd, da jeg læste librettoen (operaens manuskript, red.). Jeg vidste med det samme, at dét vil jeg gerne lave. Historien talte meget rent til mig fra siderne, og det var helt tydeligt for mig allerede, hvorfor det skulle synges, det var meget operaagtigt.
Artiklen fortsætter nedenfor.
Han giver en stor del af æren til svenske Kjerstin Perski, der har skrevet librettoen, og komponist Daníel Bjarnason, som hans synes, har skabt en smuk og intens forestilling.
- Det er en ekstremt økonomisk libretto, hvor man går direkte ind og ud af nogle enormt store følelser med nærmest kirurgisk præcision. Og så har Daníel skabt noget musik, som jeg synes er helt enestående. Jeg tror, han er the next big thing i opera internationalt set, spår Kasper Holten.
Susanne Bier slap historien fri
Hvis man anskaffer sig en billet til forestillingen, skal man ikke regne med at synke ned i de polstrede sæder og se en tro kopi af filmen – blot fremsunget med patos og indlevelse af forestillingens internationale operastjerner.
Det ville være meningsløst, fortæller Kasper Holten, der synes, man kun skal begive sig ud i at fortælle en allerede fortalt historie, hvis man mener, man kan få noget nyt ud af den.
- Opera er dybest set en god historie med musik til. Det kan tale direkte til vores følelser uden at være forankret i en konkret og realistisk ramme. I opera kan vi skære rigtig meget af dét væk og gå direkte til følelserne, hvilket skaber noget enestående og intenst. Det er dét, opera kan, og de kvaliteter er i høj grad kommet frem i den her forestilling, siger Kasper Holten.
Han fortæller, at Susanne Bier slap tøjlerne fra start og lod operaholdet arbejde med sit værk, som de ville. En beslutning, han har stor respekt for. Især i en tid fuld af licenser i den kunstneriske verden, hvor mange forestillinger skal ligne hinanden uanset hvor i verden de bliver sat op.
- Filmen er lavet, den har vi set, den er god, og det ville ikke give mening at prøve at kopiere den på en scene. I stedet skulle vi finde ud af, hvorfor ’Brødre’ skulle fortælles igen, og hvorfor det skulle være som opera. Jeg synes, det er lykkedes at lave en forestilling, der både ligger op ad filmen og samtidig er noget helt andet.
Operaen ’Brødre’ kan ses på Den Jyske Opera fra i morgen og frem til tirsdag den 22. august.
Kasper Holten
- •
Født i 1973
- •
Operachef på Det Kongelige Teater fra 2000-2011
- •
Chef for The Royal Opera House, Covent Garden i London fra 2011 til marts 2017, hvor han sagde op
- •
Bor nu i København og arbejder som freelanceinstruktør på teaterforestillinger, musicals og operaer i hele verden