Kender du dem? 6 kæmpe hits fra computerspil - der er skabt af danskere

Musik er en integreret del af computerspil, og flere danske musikere og komponister har sat deres præg på nogle af de mest populære titler.

Danskfødte Jesper Kyd er en af verdens mest berømte komponister inden for musik til computerspil - og også Sissa Marie Søby har haft en sang med i et spil. I spillet 'Limbo' står en tredje dansker bag musikken. Se seks danske navne, der hitter i ørerne på gamerne. (Foto: Finn Frandsen og Tommy Chung)

Det har ikke altid fået så meget opmærksomhed i de brede medier, men gennem flere år har danske musikere og komponister fået en del af deres indtægt ved at medvirke på nogle af de mest populære spiltitler, både med enkeltnumre og soundscores og lyddesign.

I anledning af at DR SymfoniOrkestret, DR KoncertKoret og Troldspejlet i fællesskab afvikler ’Gaming in Symphony’ med koncerter den 16., 17. og 18. august i DR Koncerthuset, får du her seks markante eksempler.

(Foto: Charlotte de la Fuente © Scanpix)

Hypet dansk spil med symfonisk lyd

Et af årets mest omtalte nye indie-computerspil, både herhjemme og i udlandet, er det dansk producerede ’Forgotton Anne’, der er inspireret af japansk anime-film og animeret i hånden og derfor har et helt særligt og tegneserieagtigt, visuelt udtryk.

Lydsiden er også dansk, den har komponisten Peter Due nemlig stået for i samarbejde med symfoniorkesteret Copenhagen Phil.

Peter Due har før det arbejdet på en række danske computerspil og desuden komponeret til musikken til det populære mobilspil ’Skyline Skaters’.

0:00
(Foto: J. Quinton © Getty Images)

Skæv popduo med international appel

Når det kommer til at få sine numre inkluderet i computerspil, er Junior Senior i en klasse for sig.

Den skæve danske popduo, der hittede international i start-00’erne, kan således bryste sig af at have fået placeret gennembrudshittet ‘Move Your Feet’ i spillene ‘Dance Dance Revolution Extreme’ og ‘Just Dance 2’.

Nummeret ’Rhythm Bandits’ kom med i ‘FIFA 04’ og ’Shake Your Coconuts’ i ‘Worms 3D’ – og alle tracks er fra fra debutalbummet ’D-D-D’ont Stop the Beat’ (2002).

Desuden bidrager ‘Take My Time’, fra Junior Seniors andet album til den løsslupne stemning i spillet ‘Lumines II’.

0:00
(Foto: Finn Frandsen © Scanpix)

Den ukendte verdensstjerne

Det kan godt være, at Lukas Graham, Volbeat og Mø hitter i udlandet, men deres mere ukendte landsmand Jesper Kyd kan matche deres succes.

Hans musik, der typisk blander elektronisk musik med passager indspillet med symfoniorkester, der er at finde på lydsiden til spilhits som ’Hitman’, ’Assasin’s Creed’ og ’Freedom Figthers’, er solgt i millionvis.

Kyd har også vundet både MTV- og BAFTA-priser for sin score til ’Hitman’. Lige nu er han aktuel som manden bag soundtracket til spillet ’Warhammer: Vermintide 2’.

0:00

Fodboldspil med danske slagsange

Junior Senior er ikke alene om at have tilkæmpet sig en prestigefuld plads på lydsporet til et ’FIFA’-spil. I 2008-udgaven kan man således banke læderkuglen i netmaskerne til tonerne af Carpark Norths storladne hit ’Human’.

Men faktisk er endnu flere danske navne blevet udvalgt til det fine fodboldselskab. Outlandish-sangen ‘Kom igen’ er således at finde i ’FIFA 07’, mens The Mountains brusende popnummer ’The Valleys’ er inkluderet 2015-versionen.

0:00

Fra lydkunst til ’Wolfenstein’

Der kan komme meget ud af at rode med lydinstallationer, elektroakustisk performance og videokunst. For selv om komponisten Martin Sig Andersen startede sin karriere med avantgardistiske eksperimenter, er han i dag en af de mest internationalt anerkendte danske computerspilskomponister.

Han slog igennem med lydsiden til det danske hitspil ’Limbo’ i 2010 og har siden blandt andet arbejdet på ’Wolfenstein II: The New Colossus’ fra sidste år og designet undervandslyde til det kommende ‘The Shadow of the Tomb Raider’, der udkommer senere i år.

0:00
(Foto: Tommy Chung)

MGP-vinder kom ud til hele verden

Det er ikke enhver forundt at få placeret et nummer på lydsporet til tidens allermest populære spil, men det lykkedes for den danske popsanger Sisse Marie.

Tilbage i 2001 vandt hun MGP med nummeret ’Du har brug for mig’, men der gik alligevel 11 år, før hun i 2012 fik singlen ’Paralyzed’ med på lydsporet til ’The Sims Seasons’.

’The Sims’ var verdens største computerspil på det tidspunkt og solgt i 140 millioner eksemplarer. I dag bor Sisse Marie i Los Angeles og arbejder som musiker og skuespiller.

0:00

Hør Gamingmusik for fuld udblæsning

  • Fredag aften 19.20 på P2 kan du komme på rejse med DR SymfoniOrkestret i computerspillenes verden, direkte fra DR Koncerthuset.

  • Hør musikken til spil som 'World of Warcraft', 'Call of Duty' og 'Final Fantasy' - og de nye 'A Hat In Time' og 'Forgotton Anne'. Blandt komponisterne er danske Peter Due og Jesper Kyd samt koncertens dirigent Eimear Noone.

Facebook
Twitter