Kender du Maria, Jackie og Kathleen? Disse 3 klassiske kvinder gjorde musikken legendarisk

Tre af de største kvindelige stjerner indenfor den klassiske musik har det til fælles, at de fik musikken ud til et kæmpe publikum. Men de døde også alle en alt for tidlig død.

Musikverdenen er fuld af legender. Her kan du møde tre af de kvinder, der har sikret sig legendestatus inden for den klassiske musik.

En var en glamourøs diva, en var et utæmmeligt blomsterbarn og en var en smilende sangfugl, der blev en hel nations samlingspunkt.

Umiddelbart er forskellighederne til at spotte, men de tre kvinder havde ikke så lidt til fælles, da det kom til stykket: Operadivaen Maria Callas, den virtuose cellist Jacqueline de Pré og det syngende naturtalent Kathleen Ferrier gjorde den klassiske musik legendarisk. Alle var de lysende stjerner i en verden, der i høj grad var præget af mænd. Alle sprang de rammerne og fik den klassiske musik ud til masserne – og alle døde de en alt for tidlig død.

I anledning af at en af verdens førende (kvindelige) dirigenter, Marin Alsop, i morgen torsdag besøger DR Koncerthuset, kan du her lære tre kvindelige musiklegender lidt bedre at kende:

1. Den guddommelige Maria Callas

Maria Callas som Violetta i 'La Traviata' 1958. (© WikiMedia Commons)

Få operasangere har opnået det, Maria Callas opnåede igennem sin karriere: Hun sang på alle de store operascener, hun var feteret og (for det meste) respekteret – og hun formåede at havne på ugebladenes forsider på grund af sit glamourøse jetset-liv.

Historien om græsk-amerikanske Maria Callas er et rent eventyr – men uden den lykkelige slutning. Hun blev optaget på musikkonservatoriet i Athen som kun 13-årig og derfra var vejen lagt. Som 23-årig debuterede hun i Veronas arena, og langsomt men sikkert arbejde hun sig fremad og opad.

Maria Callas var ikke kun en dygtig sanger. Hun kunne også spille skuespil, og hun forstod dramaet i de store operaer.

Hun blev primadonna på den historiske La Scala-opera i Milano, hvor hun sang alle de store sopranpartier, og operaerne i London, New York, Wien og Paris havde også bud efter hende. Hun blev kendt under tilnavnet ’La Divina’, den guddommelige.

Som 30-årig tabte Maria Callas sig til cirka en tredjedel af sin forhenværende størrelse. Med det nye, strammere og glamourøse udseende var hun en fryd for pressen og alverdens fotografer, og hun blev et yndet motiv i ugebladene.

Men vægttabet fik betydning for Callas’ stemme, der hurtigt begyndte at lide slidt og træt. Derudover oplevede hun flere kontroverser med operacheferne på de operaer, hvor hun tidligere var blevet hyldet som primadonna. I midten af 1960’erne trak hun sig tilbage – kun for at vende tilbage til scenen få år efter. Men der var intet stjernestøv tilbage i Callas, der skuffede sine fans med sin ødelagte stemme.

Hun døde som 53-årig i sin lejlighed i Paris, formentligt af en blodprop.

2. Den engelske rose Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier til Edinburgh Festival i 1947 - der, hvor hendes internationale karriere for alvor tog fart. (© Hulton Archive/Getty Images)

Bomberne faldt over Europa og hele verden var i krig, da telefondamen Kathleen Ferrier begyndte sin sangkarriere i England.

Det lå ikke i kortene, at Ferrier skulle ende som en international sangstjerne og nationalt ikon. Da 2. verdenskrig brød ud var hun hjemmegående med hus og have, og sangerdrømmen rakte til korsang en gang om ugen.

Men da krigen ramte, kom der bud efter kunstnere, som kunne holde modet og moralen oppe i befolkningen, og Kathleen Ferrier kom i stald hos ’The Council for the Encouragement of Music and The Arts’ som sendte kunstnere rundt i landet.

Hun optrådte på skoler, på værtshuse og i kirker. Hun formåede både at være fuld af liv og favne tidens alvor – og publikum elskede hende.

I maj 1943 var hun solist i Händels Messias i Westminister Abbey med The Bach Choir, og anmelderne lagde mærke til amatøren Kathleen Ferrier, der ikke havde nogen formel uddannelse: Hun havde en uopstyltet, ukrukket udstråling. Og så alligevel med en aura af noget ophøjet.

Da krigen sluttede var det langt fra afslutningen på Ferriers karriere, der først lige var begyndt. Inden længe stod hun på operascenen i flere titelroller, og hun sang live-transmitterede koncerter fra New York. Hun var blevet en international stjerne.

Men i kulissen kæmpede Kathleen Ferrier en kamp: Hun havde fået konstateret kræft, og i løbet af få år blev Ferrier så hårdt ramt, at hun måtte holde sig i sengen. Det var slut med at optræde. Hun døde i oktober 1953, 41 år gammel.

3. Blomsterbarnet Jacqueline du Pré

Ikonisk: Jacqueline du Pré fotograferet i 1967. (Foto: Erich Auerbach/Hulton Archive/Getty Images)

Det var med Vietnamkrigen og Ungdomsoprøret i kulissen, at den engelske cellist Jacqueline du Pré indtog scenen og publikums hjerter.

Det var tydeligt, at Jacqueline du Prés var et særligt musikalsk talent, allerede fra hun var helt ung. Som 4-årig havde hun hørt lyden af en cello i radioen, og derefter havde hun meddelt, at sådan én ville hun gerne have.

Kun 16 år gammel fik hun sin formelle debut i Wigmore Hall i London, og året efter var hun solist i Elgars Cellokoncert med BBC’s symfoniorkester.

Koncerten blev en sensation. Jacqueline du Pré gav den fuld skrue i følelser og melankoli, og det unge publikum elskede hende. Hun talte deres sprog, når hun sad på scenen og vuggede med hele kroppen.

Men der ventede ikke Jacqueline du Pré en lang karriere. Som 28-årig fik hun konstateret sclerose efter et sygdomsforløb, som tærede kraftigt på hende – og som gjorde det nærmest umuligt for hende at spille. Inden længe sad hun i kørestol.

Med sit navn og sin berømmelse kastede Jacqueline du Pré lys på en sygdom som meget få kendte til dengang. Hun stiftede en fond for sclerose-forskningen. Hun begyndte også at undervise, for musikken var der endnu, selvom hun ikke selv kunne spille længere.

I årerne der fulgte mistede hun hukommelsen, ordene og til slut virkeligheden som følge af den aggressive sclerosesygdom. Hun døde 42 år gammel i 1987.

Du kan høre mere om de tre kvinder og syv andre legender i P2-podcastserien 'Klassiske legender'.

Facebook
Twitter