Kitsch eller Konge - André Rieu har nøglen til vores følelser

Man kan mene om stilen, hvad man vil, men det musikalske håndværk fejler ikke noget, og André Rieu har en nøgle til vores følelser, mener musikanmelder ved Berlingske.

  • Den populære hollandske violinist André Rieu hra bl.a. givet koncert i Gigantium i Aalborg. Her spillede André Rieu og hans Johann Strauss Orchestra for en udsolgt sal på ca. 6600 publikummer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • En af verdens største og mest folkeligt populære klassiske artister besøgte København 7. maj 2015. Violinsten André Rieu og hans Johann Strauss Okester 2015 spillede med i Forum, på Frederiksberg i København. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)
  • André Rieu har en nøgle til vores følelser.
1 / 3

Den hollandske violinist André Rieu er et fænomen. Han har sit eget professionelle orkester, som spiller for mere end 600.000 tilskuere årligt. Det er en velsmurt og (som regel) indbringende virksomhed.

Alligevel får André Rieu skyld for at være kitsch. Der er endda folk som bliver sure, hvis man nævner hans navn. Musikanmelder ved Berlingske, Søren Schauser, kan ikke helt forstå kritikken. Han har besøgt André Rieu og talt med ham om hans musik.

0:00

- André Rieu har en nøgle til, hvordan man når ind til folks følelser, og han leverer varen. Så kan man lide det eller ej, men man kan ikke klandre det for at være dårligt, for det er det ikke, siger Søren Schauser.

- Man får meget for pengene ved hans koncerter. Det er et stort program, og det er et godt orkester!

Familien slog hånden af ham André Rieu spiller musik vi kan huske - filmschlagere og valsemusik af Johann Strauss. Det er melodisk i en lidt gammel stil - fra Strauss til Hollywood.

Da Søren Schauser besøgte André Rieu fik han også historien om hvordan det hele begyndte. André Rieus far var klassisk dirigent, og André Rieu var ofte med ham ude til koncerter. Der så han publikum sidde stive som saltstøtter nede på stolerækkerne. Først under ekstranummeret var det som om, der skete noget i salen:

- Publikum blødte op, og kunne pludselig være til stede i salen. Så André Rieu ville lave koncerter kun med den slags musik. Han ville gøre det som faren var så god til.

André Rieu græd, da han fortalte historien til Søren Schauser. For hans far slog hånden af ham. Hans mor ville hellere have haft en anden søn. Forældrene kunne ikke acceptere at André Rieu tjente millioner på sin musik. Det var ikke det han skulle bruge sit talent til, mente de.

Hør historien om André Rieu via lydlink her på siden. Indslaget blev bragt i P2 Puls 23. april 2016. André Rieu kan opleves i biografer over hele landet i november og december under overskriften 'Jul med André'.

Facebook
Twitter