Klange med kant - og solen som musik: 6 koncerter du skal opleve i marts

I Marts er der fokus på tidlig musik og helt nyskrevet musik. Du kan også høre Carl Nielsens musikalske skildring af solen.

Der er en koncert for hver dag i måneden på P2. I marts giver det 31 styk, og flere af dem kan du selv nå ud og opleve i virkeligheden.

Der er både meget gammel musik og helt nye toner på programmet. Og så er der fortsat fokus på 200-års fødselaren - den måske lidt glemte nationalkomponist, Niels W. Gade.

HENT P2 KONCERTENS PROGRAM

Der er Pulsar-festival med ny musik og helt unge komponister 8.-16. marts i København, og hvis du vil høre store etablerede verdensstjerner har du mulighed for at komme med P2 til opera i Wien.

Du kan også høre musik der hylder solen, nu hvor foråret for alvor er på vej.

Poesi og drømmende mystik i Aarhus

I februar blev den 29-årige danske cellist Andreas Brantelid officielt årets P2 Kunstner 2017. Det gjorde han ved en koncert i Musikhuset Aarhus, hvor han spillede sammen med Aarhus Symfoniorkester. Nu er Andreas Brantelid tilbage i Aarhus, denne gang som solist i Henri Dutilleux' Cellokoncert.

Det bliver en aften med finere fransk tonekunst, inspireret af Baudelaires poesi. Dutilleux' Cellokoncert er drømmende og mystisk. Andreas Brantelid kan helt sikkert tilføre musikken nerve og intensitet. Aarhus Symfoniorkester bliver dirigeret af Marc Soustrot. På programmet er også Carl Nielsens Suite for strygeorkester og Dvoráks 9. symfoni.

Hør koncerten torsdag 2. marts klokken 19.30. P2 sender direkte fra Musikhuset Aarhus.

Russisk verdensstjerne i en glansrolle

Komponisten Verdi spillede en vis rolle i det kulturelle klima, der ledte frem mod Italiens samling i 1861. Han var selv politisk aktiv, og hans operaer blev set og hørt af alle italienere. Melodierne holder stadig, og Troubaduren er en af Verdis meget populære operaer.

Lørdag den 4. marts kan du høre den i P2 med en af tidens største stjerner: Anna Netrebko i glansrollen som Leonora. Hun er garant for både drama og vokal skønhed. Anna Netrebko tog hele verden med storm ved sin debut i Skt. Petersborg i 1994. I dag synger hun jævnligt ved nogle af de største operahuse.

Hør Anna Netrebko og Verdis Troubaduren i P2, lørdag 4. marts kl. 19.20

En vild oplevelse med unge komponister

DR SymfoniOrkestret er med ved åbningen af Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums festival for ny musik, Pulsar. Festivalen løber fra 8.-16. marts og der er gratis adgang til koncerterne, hvor du kan høre unge, nordiske komponisters musik.

Ved åbningskoncerten kan du således møde Bárá Gísladóttir og Mads Emil Dreyer. Derudover kan du høre islandske Anna Thorvaldsdottir (billedet), der i disse år slår igennem i både Europa og USA. Og endelig kan du også høre musik af en dansk nestor – Ib Nørholm, 86 år, der får uropført sin Symfoni nr. 13.

Tag med til Pulsar-festival - Følg åbningskoncerten direkte i P2 torsdag 9. marts kl. 19.20

Aarhus fejrer 200-året for Niels W. Gade

Siden den første opførelse i 1854 har Niels W. Gades Elverskud stået som et dansk hovedværk. Det bygger på folkeviserne om Hr. Oluf, der ridder gennem natten i et landskab oplyst af månen. Han møder en elverpige og bliver bjergtaget af hendes skønne sang.

Niels W. Gades 200-års fødselsdag fejres i hele 2017. Torsdag 16. marts kan du i Musikhuset Aarhus høre hans Elverskud, samt Symfoni nr. 8 og en Forårsfantasi. Amalie Malling er solist, og Michael Schønwandt dirigerer Aarhus Symfoniorkester. Med på scenen er også sopranen Elsebeth Dreisig, tenor Niels Jørgen Riis, Cæciliakoret m.fl.

Hør musik af Niels W. Gade i Musikhuset Aarhus torsdag 16. marts. P2 sender koncerten fredag 17. marts kl. 19.20

450 år gammel musik med kant

Tidlig musik fra 1600-tallet og musik der er endnu ældre. Det er omdrejningspunktet hvert år 21. marts, når European Day of Early Music fejres i hele Europa. Musikken fra den tid er rig, og fås i mange forskellige instrumentkombinationer.

I Koncertkirken i København er der både korsang, solocembalo og musik for blæsere på programmet. Fokus er på komponisten Claudio Monteverdi, der blev født for præcis 450 år siden. I hans musik kan du høre nogle af den tids mest banedbrydende klange. På scenen er bl.a. koret Musica Ficta og ensemblet Concerto Copenhagen.

P2 Sender direkte fra Koncertkirken i København tirsdag 21. marts kl. 19.20

Solmusik til foråret

Carl Nielsens Helios Ouverture beskriver solens gang henover himlen fra solopgang til solnedgang. Han var stærkt optaget af solen og mente, at man godt kunne tilbede den. I Grækenland (hvortil han var rejst med sin kone, billedhugger Anne Marie Carl Nielsen) blev han inspireret til musikken som fik navn efter den græske gud Helios.

DR SymfoniOrkestret spiller Carl Nielsens Helios Ouverture ved Torsdagskoncerten 23. marts. På programmet er også Mahlers 1. symfoni og Wagners Wesendonck-lieder. Fabio Luisi dirigerer.

Torsdagskoncert 23. marts - med DR SymfoniOrkestret og dirigent Fabio Luisi. P2 sender direkte fra Koncerthuset.