Klassikere du skal kende: Bizet - Toreadorens arie fra Carmen

Banebrydende og sexet opera, som verden aldrig havde set før. 'Carmen' får hofterne til at svinge.

Georges Bizet blev født i Paris i 1838 og døde i 1875 i den franske by Bougival.

En opera med gang i! Blottet for habitklædte mænd, der tænker på penge, uden kønne, kedelige prinsesser, der tænker på deres udseende, uden omsorgsfulde mødre, der blander sig i alt, uden dagligstuer med sofaer, tunge gardiner og udgang til haven.

Næh, lad os få brændende sol, gnistrende øjne, sving i hofterne, løstsiddende knive, kærlighed på liv og død og ægte jalousi.

Det får man i Bizets opera 'Carmen', hvor vi møder kvinden, sigøjneren, der udstråler sex i hver eneste scene, og som snor alle mænd om sin lillefinger og holder et løfte lige indtil hun bryder det. Det var aldrig set før - det var umoralsk og pragtfuldt.

Her optræder Escamillo, toreadoren, manden der har styr på alt. Han er den lækreste, den stærkeste, den mest charmerende, og han er klar over det og viser det.

Han kan nedlægge en tyr, og han kan nedlægge en dame lige overlegent, og han gør det iført sit stramtsiddende, farvestrålende outfit i rødt, grønt og guld. Mucho macho.

Alt imens soldaten Don José dampende af jalousi står og betragter det hele og bliver mere og mere sikker på, at det må ende med mord.

Toreadorsangen

- Jeg elsker Carmen, Carmen elsker mig, synger vi på dansk på den flotte og iørefaldende melodi, som i operaen synges af toreadoren Escamillo. Sangen kommer brusende som en stormvind, med gjaldende trompeter og marchrytmer, som får alle til at spørge:

- Hvad foregår der? Hvor er han?

Og når han sætter ind med sang, bemærker vi, at musikken bliver dæmpet, så han får al den opmærksomhed, han fortjener.

Og lige før omkvædet ruller orkestret ud med en touche, en roulade, et hurra, og vi synger alle med: Toreador en garde. Den er indbegrebet af en pralesang, hvor tyrefægteren beretter om sit arbejde, hvor hver dag er fuld af store glæder og store farer.

Sangen er på alle måder fyldt med ubegrænset overskud både i orkestret, i rytmerne og i melodiføringen, hvor der er mange høje, lange toner, hvor sangeren kan folde sig ud og vise, hvad han kan.

Hør musikken

0:00
  • Herover kan du lytte til musikken. Både i sin rene form, og med et kommentarspor, hvor P2s Svend Rastrup Andersen vil guide dig gennem stykket.

  • Operaen Carmen er meget krævende at indspille og opføre, fordi de tre hovedroller skal have store, dramatiske stemmer og gerne må være passionerede, sexede og desuden se godt ud.

  • Indspilningen med Herbert von Karajan fra 1963 er trods sin alder fremragende. Wiener Philharmonikerne er med og sangerne er Leontyne Price (Carmen) og Franco Corelli (Don Josè), og den amerikanske baryton Robert Merrill er Escamillo - en sanger, der er som skabt til rollen og folder sangen ud med enormt overskud og ikke mindst charme.