Kom i midsommerstemning med Mendelssohns "En skærsommernatsdrøm"

Så blev det skærsommer! "Den del af sommeren, hvor dagene er klarest (skærest), lysest, længst", forklarer ordbogen. Og den tid på året, hvor man kan opleve de smukkeste nætter.

PLAYLISTE

0:00
0:00
0:00

Shakespeare brugte sommernattens smil som tema for sit magiske kærlighedseventyr, "En skærsommernatsdrøm". Flere hundrede år senere skrev Mendelssohn musik til skuespillet, og den musik er med på Ugens Cd, hvor du også kan høre andre værker af den elegante komponist.

Trylleri og forelskelser

"En skærsommernatsdrøm" er en snurrig komedie med trylleri. Kong Theseus skal giftes med Hippolyta, og Hermia skal giftes med Demetrius, men Hermia løber i stedet ud i sommerskoven med Lysander. Demetrius følger efter dem, men forfølges selv af den elskovssyge Helena.Blandt skovens væsener er der lige så mange forviklinger, som involverer bl.a. elverkongen Oberon, hans dronning Titania og skovtrolden Puck. I sidste akt får de rette elskende dog hinanden, og Mendelssohn runder historien af med sin berømte bryllupsmarch.

Et historisk orkester

Musikken på Ugens Cd spilles af Mendelssohns eget orkester, Gewandhausorkestret fra Leipzig. De sidste 12 år af sit korte liv var Mendelssohn dirigent for dette fremragende orkester, som naturligt nok stadig sætter en ære i at spille hans musik. Under den nuværende chefdirigent - Mendelssohns afløser - Riccardo Chailly spiller orkestret med fornyet gejst: Dynamisk, ivrigt og samtidig præcist og slankt.

Møde med Mendelssohn

Mendelssohn kunne så meget - nærmest alt! Udover at være komponist og dirigent var han virtuos på flere instrumenter. I hans to klaverkoncerter står man ansigt til ansigt med den unge mand. Musikken kræver overlegen teknik, så der kan synges blidt i de langsomme satser og spurtes vildt mod målstregen i finalen. Begge dele mestrer cd'ens solist, den palæstinensiske pianist Saleem Ashkar, som flere gange har optrådt i Danmark.

Facebook
Twitter