Komponist døde midt i arbejdet med kæmpeværk - 50 år efter blev det endelig færdigt

Gustav Mahler døde inden han fik gjort sin 10. symfoni færdig. Alligevel kan DR Symfoniorkestret opføre det samlede værk torsdag aften.

(Foto: UKENDT © Scanpix)

Gustav Mahler var i krise, da han i sommeren 1910 påbegyndte et nyt kæmpe kunstværk: sin 10. symfoni.

Han havde netop opdaget, at hans unge hustru, Alma, var ham utro med en ung arkitekt. Så selvom hans seneste værk havde fået masser af roser fra kritikerne, kunne intet overskygge hustruens utroskab.

Alligevel forsøgte han på at glemme sin ulykke ved at skrive ny musik.

Men det gik ikke, som han havde håbet.

At leve for dig! At dø for dig!

Gustav Mahler er blandt de største komponister fra årene omkring år 1900, og hans symfonier står i dag som noget af det mest betydningsfulde musik fra perioden, man kalder senromantikken.

Torsdag aften opfører DR Symfoniorkestret hans 10. og sidste symfoni. Et værk, der endte med først at stå færdigt efter Mahlers død.

Da sommeren blev til efterår i 1910, lagde Mahler nemlig sin 10. symfoni fra sig. Det var der egentlig ikke noget odiøst i, for Mahler var faktisk en udpræget sommerferie-komponist.

Men symfonien var langt fra færdig. Til gengæld var den skrevet til med noter og kommentarer, der udtrykker den ægteskabelige ulykke, han befandt sig i.

"At leve for dig! At dø for dig!” stod der blandt andet skrevet i manuskriptet.

Senere samme efterår blev han alvorligt syg, og der gik ikke mange måneder, før Gustav Mahler døde, knap 51 år gammel.

Alma Mahler knuste Gustav Mahlers hjerte med sin utroskab, men de to blev alligevel sammen frem til hans død. (Foto: NF © Scanpix)

Og selvom det ikke er første gang i musikhistorien, at en komponist dør uden at have færdiggjort et værk, så adskiller Mahlers 10. sig alligevel. Sådan lyder det fra P2-journalist Jens Cornelius:

- Manuskriptet til Mozarts Klaverkoncert nr. 26 manglede lidt noder i venstre hånd. Men det er ingenting mod hullerne i Mahlers Symfoni nr. 10. Da Mahler døde, var kun første sats af symfonien komplet. De øvrige fire satser var i forskellig grad ufærdige.

Englænder færdiggjorde symfonien

Det var Mahlers enke Alma, der efter hans død havde rettighederne over musikken. Parret var nemlig blevet sammen på trods af hendes affære med den unge arkitekt.

Alma blev overtalt til, at dele af symfonien skulle spilles, som den stod skrevet. Det betød, at man kunne opføre første og tredje sats.

Nedenfor kan du høre, hvordan 3. sats lyder. Artiklen fortsætter under musikken.

Efterfølgende blev manuskriptet udgivet, og der gik ikke længe inden musikforskere i flere lande begyndte at samle kladderne til et helt værk.

- Problemet var, hvordan man kunne lave tilføjelser uden at ændre ved Mahlers egen røst, siger Jens Cornelius.

Det lykkedes først, og i manges ører også bedst, for englænderen Deryck Cooke, som med diskretion skabte en komplet symfoni ud af manuskriptet i 1964.

Kun stilfornemmelsen at læne sig op ad

Det var noget af et arbejde, der lå forud for uropførelsen i 1964.

Symfonien var færdigstruktureret fra Mahlers side, så Deryck Cooke stod for at samle stykkerne til et færdig stykke og så skrive den manglende orkestrering ind.

- Nogle steder havde Mahler angivet, hvilke instrumenter, der skulle spilles. Andre gange havde Cooke kun sin stilfornemmelse at læne sig op ad, forklarer Jens Cornelius.

Cooke kaldte selv sin version af Mahlers 10. for en 'opførelsesversion', og det er også den udgave, der torsdag aften opgøres af DR Symfoniorkestret.

Facebook
Twitter